David Prachař 65 let


David Prachař se narodil 15. ledna 1959. Pochází z herecké rodiny, jeho otec Ilja Prachař byl vynikajíci herec (zemřel ve svých 81 letech) a legendární představitel Trautenberka z Krkonošských pohádek. Hrál v divadlech ve Zlíně, Ostravě, v Praze, kde od r. 1959 hrál ve Vinohradském divadle. A maminka, Jana Prachařová (rozená Želenská, ze slavné herecké rodiny Želenských) pracuje jako loutkoherečka, hlavně pro televizi, podílela se například na večerníčcích a na seriálu Broučci.

V dospívání vstřebával David Prachař nejrůznější umělecké vlivy - chodil na výstavy, hodně četl, učil se na kytaru, na housle, na saxofón a jako divák měl velmi rád film. Dnes svoji tehdejší píli při učení se na saxofón (a zřejmě i na piáno) zúročuje David Prachař v představeních Novecento (kde hraje na saxofón a trochu i na klavír) a v Richardu III. (kde hraje na klavír).

V roce 1982 ukončil herecká studia na pražské DAMU a byl angažován v divadle S.K. Neumanna(dnes "Pod Palmovkou"), kde se setkal s velkou režisérskou osobností - Janem Grossmanem. Pak hrál postupně v Divadle E.F. Buriana, v Činoherním klubu (do roku 1992), poté byl dva roky ve svobodném povolání. V roce 1994 přešel s režisérem Janem Nebeským do Divadla Komedie a to byly pro jeho umělecký vývoj moc významné roky. Při příchodu do Divadla Komedie se pro něho stalo také osudové setkání s režisérem Michalem Dočekalem. Po zániku Divadla Komedie, v roce 2002 se stal členem činohry Národního divadla.

K jeho nejvýznamějším rolím patří Hamlet v Divadle Komedie,Macbeth v inscenaci Borise Rösnera na Pražském hradě,Solenyj v Čechovově Třech sestrách,Stavrogin v Dostojevského Běsech,Faust v Marlowově hře na Vyšehradě,Šašek v inscenaci Martina Huby Král Lear na Pražském hradě a také samozřejmě role CYRANA Z BERGERACU.


15.1.1959
Praha, Československo
David Prachař csfd

Buď chlap!Citlivý člověkIdiotMimi & Líza: ZahradaVyšehrad: FylmOčitý svědekMimi & Líza: Záhada vánočního světlaPřípad pro lyžařeSlečna FlintováSama v čase normálnostiVodník a KarolínkaAť žijí rytíři!Jménem králeEl PasoKdopak by se vlka bálStříbrná vůně mrazuFalešné obviněníAni svatí, ani anděléDen, kdy nevyšlo slunceAgátaIsabela, vévodkyně BourbonskáDům poslední radostiO princi TruhlíkoviNexusPatnácté létoPísař BartlebyTřetí noc pro čarodějeJánošova kouzelná flétničkaAť ten kůň mlčí!Světýlka z blatGiroflé - GirofláMilostivé létoMotýl na anténěPremiéraTřináctery hodinyVšechny krásy životaZlatý ostrovFubuKdo probudí Pindruše ...?Labyrint světaPortrétPot, lesk a potleskSedm bílých plášťůTrezorVíš jak zpívá zvonek...?DvojčataDvě z PařížeJen ty a jáLék pod kůžiMalé dějiny jedné rodinyNanečistoSbohem, klidná létaArabeskyDrátenická pohádkaKaštan pro štěstíMotovidlaOhňostroj v AspernZázrak v cukrárněZázrak v podniku Konpronarex


Aktualizace osobnostního profilu David Prachař: 31.10. 2023 16:57