Josef Šebek (1940 - 2010)


Josef Šebek se narodil ve Slaném, ale svou dávnou touhu hrát divadlo musel začít poprvé realizovat na Moravě, v Severomoravském divadle v Šumperku, kam nastoupil jako elév koncem padesátých let. Nedlouho poté odešel do Beskydského divadla v Novém Jičíně, kde setrval do roku 1962. Následoval pokus o získání odborné herecké průpravy, studia na DAMU v Praze ale Šebek nedokončil (1962-1965). Dalších šest sezón strávil na jevišti Jihočeského divadla v Českých Budějovicích (1965-1971), kde se objevil v řadě představení domácího i světového repertoáru (Veselé paničky windsorské, Svatá Jana, Deset malých černoušků, Smrt obchodního cestujícího, Ze života hmyzu). Kvůli svému vytížení u filmu opustil Josef Šebek počátkem 70. let stálé divadelní angažmá a načas se stal umělcem ve svobodném povolání. Naopak, o několik let později, když příležitostí před kamerou ubylo, přijal znovu trvalý pracovní úvazek v divadle, od roku 1978 hrál ve Východočeském divadle v Pardubicích, později v Divadle Vítězného února v Hradci Králové (dnešní Klicperovo divadlo).

V polovině sedmdesátých let navázal Šebek spolupráci s režisérem Jiřím Svobodou, který jej do svých filmů přizval celkem osmkrát (ZRCADLO PRO KRISTÝNU, 1975; ŘETĚZ, 1981; SCHŮZKA SE STÍNY, 1982; ZÁNIK SAMOTY BERHOF, 1983; SKALPEL, PROSÍM, 1985). Ze spolupráce se Svobodou vyšla také Šebkova jediná hlavní role, hrál projektanta Vondráka ve filmu DŮM NA POŘÍČÍ (1976), dramatickém příběhu z doby první republiky inspirovaném skutečnou událostí z roku 1928.

V polovině 80. let práce pro film u Šebka téměř ustala, znovu byl osloven filmaři v následující dekádě, kdy znovu hrál ve filmech, televizních inscenacích a také seriálech. Zatímco film mu nabídl role v projektech kolísavých kvalit, v televizním formátu se objevil ve zdařilých seriálových počinech jako BYLO NÁS PĚT (1994) nebo ZDIVOČELÁ ZEMĚ (1997). Zatím naposledy jsme Josefa Šebka mohli vidět v seriálu VYPRÁVĚJ (2008).


12.9.1940
Slaný, Protektorát Čechy a Morava
7.8.2010
Hostivice, Praha-západ, Středočeský kraj, Česko
Josef Šebek csfd

KajínekSama v čase normálnostiTo horké léto v MarienbaduKousek nebeZlá minutaMach, Šebestová a kouzelné sluchátkoPanstvíTanec kolem zlatého vejceO mrňavém obroviO třech rytířích, krásné paní a lněné kytliCesta peklemAkumulátor 1Dobrý král VáclavNexusNoc rozhodnutíDáma a smrtTrhala fialky dynamitemKafkaZávistDémantový déšťO Radkovi a MileněProč?PapilioSkalpel, prosímKouzelníkův návratRubikova kostkaZánik samoty BerhofJehlaSchůzka se stínyHodina životaŘetězSvítalo celou nocModrá planetaPast na kachnuPumpaři od Zlaté podkovySilnější než strachOddechový časZbabělecZítra vstanu a opařím se čajemDům Na poříčíOdysseus a hvězdyAkce v IstanbuluBorisek, malý seržantKonfrontaceMěsto nic nevíNa konci světaProfesoři za školouZrcadlo pro KristýnuMotiv pro vražduSedmého dne večerTod am MississippiŠek, na kterém chyběl podpisHorká zimaVětrné mořeEpizoda z velké válkyHnízdoPaní TerezkaSedmá rukaV těžkých dnech


Aktualizace osobnostního profilu Josef Šebek: 17.2. 2024 17:20