Gerda Maurus (1903 - 1968)


Rakouská hvězda němého filmu, občanským jménem Gertruda Pfiel. Vyrůstala ve Vídni, roku 1918, jako patnáctiletá podepsala první divadelní smlouvu. Následně hrála v Mnichově a Norimberku, aby se na konci dvacátých let objevila s dvěma kufry v Berlíně. Roku 1928 byla jako „poslední bojová záloha" přemluvena Fritzem Langem, ten ji obsadil do ŠPIÓNI a zřejmě nelitoval. Gerda hrála krásnou rusku Soňju Baranikovou, byl to její první film, první hlavní ženská role a velký kus štěstí. Lang totiž jen rok před tím dokončil METROPOLIS. Jeho perfekcionismus, 370 natáčecích dní (s toho 60 v noci) a špatné počasí přivedlo Ufu do agónie, připomínající některé její vlastní filmy, líčící konec světa. Nedostávalo se jí finanční hotovosti a banky ji odmítly další transfúzi. Ufa v tomto okamžiku začala externě spolupracovat s účetními firmami. Když se šéfové zajímali proč, dostalo se jim odpovědi, že někdo musí vyplatit 27 000 komparzistů z METROPOLIS. To už bylo na šéfy moc. Lang byl proklet a měl utrum.

Po válce se dostaly na přetřes její kontakty s Josephem Goebbelsem, dostala zákaz činnosti, ale vyšetřování bylo brzy zastaveno. Gerda během války nenatočila jediný film, ani politicky se nijak neangažovala. Tu a tam se zůčastnila Goebbelsových recepcí, kde držela skleničku a rozdávala autogramy. Po roce 1945 natočila jen tři filmy, ale dřívější slávy již nedosáhla. Její hrob se nachází na berlínském Lesním hřbitově.

Střípky, zajímavosti. V Postupimi naleznete v městském zámku Marstall Filmové muzeum. Jako logo si zvolilo pronikavý dívčí pohled. Jsou to Gerdiny oči.

V Německu se do cigaret vkládaly obrázky. Vycházely různé série, znázorňující např. vojáky, hrady a zámky, auta, hory, ale i herce. Gerda byla tváří série GALLERY OF MODERN BEAUTY tabákového magnáta Josefa Garbátyho.


25.8.1903
Breitenfurt, Rakousko-Uhersko
25.8.1968
Düsseldorf, Západní Německo
Gerda Maurus csfd

Käthchen von Heilbronn, DasDie Nibelungen - Siegfrieds TodPrinz Friedrich von HomburgBernadette SoubirousWir sind noch einmal davongekommenZum GeburtstagDie kleine Stadt will schlafen gehenDie Freunde meiner FrauDie gute SiebenPožár na hranicíchPrinzessin SissyDaphne und der DiplomatArzt aus LeidenschaftDžungle voláKozák a slavíkDvojníkEin Mädchen mit ProkuraUnsichtbare GegnerBomby nad ŠanghajíDer weiße DämonDer DraufgängerDie FremdeHilfe! ÜberfallSchachmattSeitensprüngeTäter gesuchtVýstřel ve zvukovém atelieruŽena na měsíciŠpioniDämonische Leinwand - Der deutsche Film der zwanziger JahreVor Sonnenuntergang


Aktualizace osobnostního profilu Gerda Maurus: 3.11. 2023 11:27