Vladimír Kostovič (1926 - 1997)


Vladimír Kostovič (někdy psán jako Vlado Kostovič) se narodil 14. dubna 1926 v Liptovském Peteru. Jako profesionální herec postupně prošel slovenskými poválečnými soubory prešovského Slovenského divadla (1947 – 1949), Armádního uměleckého souboru Víta Nejedlého (1949 – 1951) a až do odchodu na odpočinek působil na Nové scéně v Bratislavě (1951 – 80. léta). Během let se stal potřebným, i když ne zcela slavným, hercem druhé nejvýznamnější činoherní bratislavské scény.

Kostovič se na divadelních jevištích objevoval jako Ferapont ve „Třech sestrách“ Antona Pavloviče Čechova, Jakov v Čechovově „Rackovi“, Míša ve hře „Statky – zmatky“ Jozefa Gregora Tajovského, Adam ve Stodolově dramatu „Jožko Púčik“, major Swindon v „Pekelníku“ George Bernarda Shawa apod. Jeho doménou byl výrazný obličej ostrých rysů a hlavně mluvený projev.

Ve slovenském filmu se postupně objevoval v rozličných a různě velkých rolích už od poloviny 50. let ve snímcích, např. DREVENÁ DEDINA a ŠTYRIDSAŤŠTYRI (muž), středometrážní PRVÁK (železničář), JÁNOŠÍK (Michalec), VÝHYBKA (stavbyvedoucí), JEDEN DEŇ PRE STARÚ PANIU (kostelník), TRI DCÉRY (Janček), TRAJA SVEDKOVIA (velitel husarů), ĽALIE POĽNÉ (Krujbel), CESTA ŽENY (Lojzko), OHNIVÉ KRIŽOVATKY (starý Beluš), TETOVANÉ ČASOM (Laci), ČERVENÉ VÍNO (Virág), DVERE DOKORÁN (mistr Turan), ZLATÁ RÉVA (vedoucí dílny Hudec), KRUTÁ ĽÚBOSŤ (kupec), POÉMA O SVEDOMÍ (podplukovník Ferjenčík), BLÍZKE DIAĽAVY (vandrovník), ROSNIČKA (Dubinský), CHOĎ A NELÚČ SA (Gabaj), DEMOKRATI (ředitel agrárník Rozvalid), ČINY PROTI PRÚDU (Hronec), TUŠENIE (průvodčí), MŔTVI UČIA ŽIVÝCH (pacient), FALOŠNÝ PRINC (krejčí) a další.

Pro českou kinematografii vytvořil Vladimír Kostovič pouhé tři filmové úlohy během tří desetiletí (v letech 1951 – 1973), v každé dekádě jednu. Jeho úplně první film byl český. Debutoval jako příslušník SNB ve snímku Josefa Macha AKCE B (1951). Podruhé byl československým vojákem Fichtlem ve válečném dramatu TAM ZA LESEM (1962) Pavla Blumenfelda.


14.4.1926
Liptovský Peter, Československo
2.7.1997
Bratislava, Bratislava, Bratislavský, Slovensko
Vladimír Kostovič csfd

Tu žijú levyJaškův senO hlúpej žene...kone na betóneSny podľa RenoiraO Jankovi kľúčiaroviHandrigulaVariácie slávyDávajte si pozor!Keď báčik z Chochoľova umrieŠípková RůženkaBarónNeistá sezónaReverendJubileumMuž na správnom miesteO láske a slávikochSpoločník pána veľkomožnéhoVianoce Adama BorončuMatej Bel z OčovejNepokojný mierO všetečnom zvedavcoviDetiHĺbkový rekordMarka NalezenkaTu musíš žiťVyznanie na cestuCesta životomFalešný princLev TolstojStalo sa v našom mestečkuŠkriatok KuzmaAnička JurkovičováCelý svet nad hlavouMŕtvi učia živýchSkláriSpevákTisícročná včelaŽakýlska VeronkaDedičstvoExplóziaPodivné okolnostiRodinná anamnézaTri nevestyTušenieAutoservisDve slobodné bez záväzkuJablčná SiskaKonôpkaNebráňme vtákom lietaťNápadníciSokoliarova dcéraStarý včelárČlny proti prúduŠtrnásť výstrelovDemokratiDruhovéKlenovič JánMŕtvi maturovať nebudúNajstarší zo všetkých vrabcov


Aktualizace osobnostního profilu Vladimír Kostovič: 5.11. 2023 00:56