Jean-Paul Roussillon (1931 - 2009)


Ve svých začátcích upřednostňoval Jean-Paul Roussillon herectví na divadelním jevišti, až později se začal častěji objevovat i před kamerou, nakonec v závěru kariéry dosáhl několika prestižních úspěchů v divadle i filmu. Jean-Paul Roussillon pocházel z Paříže, herectví začal studovat na dramatické škole de la Rue Blanche a pak pokračoval na Národní konzervatoři, kde byl jeho pedagogem významný herec Denis d′Ines. Ještě jako student hrál v Comédie des Champs Elysées, konzervatoř dokončil v roce 1950 první cenou v oboru klasické komedie.

I na Roussillonově příkladu lze dokumentovat obecně platné pravidlo, že osobnosti spojené s Comédie Française přijímaly nabídky k filmování jen zřídka – jeho filmografie za celá 50. a 60. léta zahrnuje pouhých sedm titulů. Debutoval menší rolí v dramatu TĚLO A ĎÁBEL (Le chair et le diable, 1954), později se objevil v kriminálce ČAS VRAHŮ (Voici le temps des assassins, 1956), potom participoval na adaptacích divadelních předloh, a to nejen ve filmu, ale i v televizi (FIGAROVA SVATBA – Le mariage de Figaro, 1959), mihnul se také ve slavném VÍKENDU NA ZUYDCOOTE (Week-end a Zuydcoote, 1966). V sedmdesátých letech točil Jean-Paul Roussillon výhradně pro televizi.

V roce 1982 opustil Roussillon stálé angažmá v Comédie Française a byl zde jmenován čestným členem. Poté vystupoval v několika pařížských divadlech, původně to bylo Théâtre Odéon, jako režisér pak pro festival v Avignonu realizoval předlohy avantgardního spisovatele Roberta Pingeta, významnou aktivitu pak vyvinul v Théâtre national de la Colline, kde vystupoval především v dílech moderního francouzského dramatika J. C. Grumberga.

Na Roussillonův odchod z Comédie Française navazuje i zvýšená frekvence jeho vstupů před filmovou kameru a již průběhu osmdesátých let vytvořil několik vedlejších rolí v titulech různých žánrů (MUŽSKÁ ZÁLEŽITOST – Une affaire d'hommes, 1982; BAXTER, 1988), znovu také pracoval v televizi. Naši diváci se s ním mohli setkat v postavě mušketýrského sluhy Plancheta v komedii D′ARTAGNANOVA DCERA (La fille d′Artagnan, 1994). Nominaci na Cézara za vedlejší roli mu později vynesl film JEDNA VLAŠTOVKA JARO UDĚLÁ (Une hirondelle a fait le printemps, 2001).


5.3.1931
Paříž, Île de France, Francie
31.7.2009
Auxerre, Yonne, Burgundsko, Francie
Jean-Paul Roussillon csfd

Vánoční příběhSvobodná zónaKrálové a královnaL'île de Black MórMužská hraUne preuve d'amourIdolMischkaJedna vlaštovka jaro uděláUn coeur oubliéPetits nuages d'étéStará známá písničkaÀ chacun son tourZloděj a boxerD'Artagnanova dceraLa fille de l'airMes coquinsTableau d'honneurCherokeeL'HuissierLe BrasierLe Secret de Sarah TombelaineMarie la louveLa Fille du magicienPlein ferQuartier nègreBaxterKomedie láskyAlouette, je te plumeraiL'ArgentPenízeBolest láskyHôtel de FranceLa Maison pičgeLes clowns de DieuMůj švagr zabil mou sestruTakhle to děláme v MoskvěÉtats d'âmeElsa, ElsaHors-la-loiLe Génie du fauxMeurtres pour mémoireMonsieur de PourceaugnacUmírá se jen dvakrátL'Étrange château du docteur LerneLa Guerre des demoisellesLa LocandieraPstruhMužská záležitostLes Trois soeursLa CommèreLe Médecin malgré luiL'AvareGeorges DandinLa Lumière noireLe Prince travestiAu théâtre ce soir: Un fil à la patteAu théâtre ce soir: Feu la mère de madameLa Mégère apprivoiséeVíkend na Zuydcoote


Aktualizace osobnostního profilu Jean-Paul Roussillon: 29.2. 2024 00:58