Du-na Bae 44 let


Bae se narodila 11. října 1979 v hlavním jihokorejském městě Soulu a už v mládí se údajně začal projevovat její herecký talent. Nemalou měrou na to pravděpodobně přispělo, také to, že její matka Kim Hwa-young byla tamní slavnou divadelní herečkou. Obecně všichni předpokládali, že dcera půjde ve šlépějích své matky. Bae neskrývala obdiv k divadelním hercům jenž pracovali s její matkou, ale samotná trpěla patrně nedostatkem sebedůvěry a tvrdila o sobě, že nemá dostatek talentu.

Roku 1999 se začala konečně rýsovat její potenciální herecká kariéra, a to jednou z hlavních rolí v seriálu School korejké televize KTV. V témže roce si zahrála v komerčně nepříliš úspěšném a kritiky zdrcujícím korejském remaku japonského kultovního hororu Ring. Korejská verze nese název The Ring Virus a Bea v něm ztvárnila postavu Eun-suh. Bez ohledu na komerční neúspěch tohoto snímku však získala Bae ještě v tomto roce za své dosavadní herecké výkony svou první oficiální cenu, a to jako nejpopulárnější herečka korejské stanice KTV.

Možná i vlivem výše uvedeného ocenění se k ní začaly od roku 2000 valit nabídky na stalé další a další role. Mohla si tedy vybírat. Jako jednu z prvních rolí přijala nabídku korejského debutujícího režiséra Bonga Joon-hoa, jenž ji obsadil do svého prvního snímku Barking Dogs Never Bite. Herecký výkon v tomto filmu je v její kariéře považován za zlomový i pro její následující vývoj. Film se jakožto černá komedie dočkala pozitivních kritik jak u odborníků tak u laické veřejnosti. Zajímavostí je také to, že Bae jako jediná byla ochotna hrát tuto roli bez makeupu, což ostatní zájemkyně striktně odmítly. Roku 2001 následoval další úspěch s filmem Take Care of My Cat od režiséra Jeonga Jae-euna v němž si zahrála jednu s pětice žen jenž se sházejí po studiích. Ke komerčnímu úspěchu této komedie doma však nedošlo, ten se kupodivu dostavil až na zahraničních festivalech kde si získal řadu ocenění a příznivců. Roku 2002 ztvárnila roli ve filmu Sympathy for Mr. Vengeance, tedy v prvním díle zamýšlené a později velice úspěšné trilogie o pomstě pod taktovkou Chan-wook Parka.

V roce 2003 se však po neúspěších filmů Tube a Spring Bears Love rozhodla na čas vzdát herectví a zaměřila své síly na fotografii. V roce 2004 se však nečekaně vrátila k herectví, ale nyní se už rozhodla jít ve šlépějích své matky a přijala roli v divadle ve hře Sunday Seoul pod vedením a námětem Chan-wook Parka s nímž již jednou úspěšně spolupracovala. V roce 2005 se opět vrátila i k filmu. Tentokrát však šlo o úspěšný snímek Linda Linda Linda ve kterém ztvárnila korejskou studentku, jenž se shodou okolností stala zpěvačkou ve středoškolské japonské dívčí retro-punkové kapele (skupina hrála písničky legendární japonské kapely Blue Hearts).


11.10.1979
Soul, Jižní Korea
Du-na Bae csfd

Rebel Moon: Part Two – The ScargiverRebel Moon: První část – Zrozená z ohněDaeum SoheeProstředník#jsemtadyDrogový králTeoneolJupiter vycházíDívka u mých dveříAtlas mrakůKoriaSoudný denNafukovací pannaMutantRinda Rinda Rinda!Bomnalui gomeul johahaseyo?TyoobeuGudseeora geumsunaMá je pomstaKoyangireul butaghaeCheongchunPes, který štěká, nekoušeRingMoře kliduBimileui seobKrálovství zombiePersonaChoigoan ihonOsmý smysl


Aktualizace osobnostního profilu Du-na Bae: 14.11. 2023 23:28