Dagmar Doubková 75 let


Česká režisérka, výtvarnice a nezřídka i scénáristka Dagmar Doubková se narodila 13. října 1948 v Praze, kde také po svých středoškolských studiích vystudovala DAMU v oboru loutkářského a jevištního výtvarnictví a také Vysokou školu umělecko průmyslovou v oboru filmové a televizní grafiky u profesora Miloslava Jágra, aby v roce 1975 absolvovala snímkem NA VĚČNOU PAMÁTKU.

O rok později následovala animovaná záležitost o ukradených pohádkách s lehce moderními netypickými motivy s názvem PERNÍKOVÝ DĚDEK, kterou výborně namluvil Josef Kemr. V jedenáctiminutovém animovaném filmu SBOHEM, OFÉLIE, který odstartoval její četnou spolupráci s geniálním scénáristou Edgarem Dutkou, z roku 1979 vtipně hlasem Jorgy Kotrbové dává mladým slečnám rady do života ohledně mužů dobyvatelů, i těch ostatních. V roce 1981 s Dutkou naplno zabodovala díky snímku KRÁLOVNA KOLOBĚŽKA PRVNÍ, známém příběhu o chytrosti, která nakonec vždy zvítězí nad hloupostí a bezprávím, ačkoliv zde je třeba přiznat, že měli práci dost usnadněnou dík fantastické předloze Jana Wericha.

Nadčasový snímek NESPLNITELNÝ SEN z roku 1982 zpracovala pro OSN a upozorňuje v něm na téma nerovného postavení žen v soudobé společnosti i rodině, přičemž snímek lze označit za humornou kritiku stavu a především mužů, a dle slov samotné Doubkové také zrcadlí její vlastní zkušenosti. V roce 1985 natočila Doubková svůj první loutkový film s názvem KŘESADLO, v němž parafrázuje temnou pohádku Hanse Christiana Andersena o lásce chudého vojáka a královské dcery, netypická oceněná němá záležitost staví logicky také na výborném hudebním podkresu Jiřího Stivína. Za další velmi zajímavý i úspěšný film platí také SHAKESPEARE 2000 z roku 1988, který oproti předchozím snímkům znovu i dík Dutkovu scénáři zaujme odlehčenější formou a také především odkazem na díla Williama Shakespeara, když.coby jakýsi řez mistrovými dramaty, dokládá i po staletích jejich, respektive hrdinů těchto dramat, nesmírnou nadčasovost a životaschopnost.

Poté se však autorka znovu navrací k tvorbě pro nejmenší děti, a tak roku 1998 spatřil světlo filmového světa seriál KAMARÁDI PANA SEMTAMŤUKA, který vypráví o malé Alence odkázané na invalidní vozík,  jejím kamarádovi Vašíkovi a vynálezci Semtamťukovi, který vymýšlí samé bizarní zlepšováky jako zvětšovací či zmenšovací pilulky, deštník, z něhož prší, či třeba zázračný hrneček. V následujícím roce vznikl autorský seriál DOBRODRUŽSTVÍ POD VRBAMI, při psaní jehož scénáře se Doubková inspirovala známou knihou Žabákova dobrodružství skotského spisovatele Kennetha Grahama, vyprávějící příhody ztřeštěného Žabáka a jeho přátel, Krtka, Krysy a Jezevce. V poslední dekádě Doubková dětem připravila seriál HAJADLA z roku 2006 a naposled také další, tentokrát loutkový, s názvem TO SI PIŠ, JE TO MYŠ! z roku 2011, obě dvě série se však nesetkaly s příliš pozitivním diváckým ohlasem.


13.10.1948
Praha, Československo
Dagmar Doubková csfd

HajadlaDobrodružství pod vrbamiKamarádi pana SemtamťukaBalabánciMedvěd 09To si piš, je to myš!Shakespeare 2000KřesadloPodojená krávaNesplnitelný senKrálovna Koloběžka prvníSbohem, OféliePerníkový dědekO parádivé SallyNa věčnou památku


Aktualizace osobnostního profilu Dagmar Doubková: 20.4. 2024 03:51