Gene Deitch (1924 - 2020)


Americký režisér a scénárista animovaných filmů usazený v České republice, celým jménem Eugene Merril Deitch.

Od roku 1955 pracoval pro společnost Terrytoons, kde se pro společnost 20th CenturyFox natočil se svým týmem ročně 18 kreslených filmů v systému CinemaScope. Jeho postavičky z té doby (John Doormat, Clint Clobber, Gaston Le Crayon, Sidney a Foofle) jsou dodnes v USA známé. Patří mezi ně i Tom Terrific, hrdina prvního animovaného seriálu pro TV.

V roce 1958 byl jeho animovaný film Sidney´s Family Tree (Sydneyho rodokmen) nominovaný na Oscara.

Když Gene Deitch v srpnu 1958 skončil svoji spolupráci s Terrytoons, založil v New Yorku vlastní studio - Gene Deitch Associates, Inc. - a roku 1960 se přestěhoval do Prahy, kde produkčně pracoval např. s Williamem L. Snyderem. V období 1968 - 1993 pracoval jako producent společnosti Weston Woods.


8.8.1924
Chicago, Illinois, USA
16.4.2020
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Gene Deitch csfd

Emily's First 100 Days of SchoolAlice of Wonderland in ParisAnatoleNudnik Show, TheBeetle Bailey and His FriendsKrazy KatNew Casper Cartoon Show, TheTom a JerryPepek námořníkTom TerrificGene Deitch: The Picture Book AnimatedDiary of a FlyVoyage to the Bunny PlanetDiary of a SpiderDiary of a WormI Lost My BearBark, GeorgeSylvester and the Magic PebbleWings: A Tale of Two ChickensCísařovy nové šatySvatba prasátekV noční kuchyniProč moskyt bzučí do lidských ušíThe HatO měsíčníkoviMrňous a čarodějniceSmile for AuntieBabička čarodějkaCharlie Needs a CloakThe SwineherdHarold's Fairy TalePohádka, pohádkaThe Beast of Monsieur RacineChanges, ChangesPatrickWhere the Wild Things AreZlateh the GoatTři loupežníciA Picture for Harold's RoomHloupá žábaVysněný světLeopold the See-Through CrumbpickerRosie's WalkDrummer HoffO šťastných sováchObřiŠkoda láskyBig Sam & PunkyGood Neighbor NudnikNudnik on the BeachNudnik's NudnickelFrom Nudnik with LoveHobit


Aktualizace osobnostního profilu Gene Deitch: 19.11. 2023 20:07