Austin Wai (1957 - 2012)


Čínský herec a akční choreograf Austin Wai se narodil 17.srpna 1957 v Šantungu, v Číně. Má mladší slavnější sestru, rovněž kung fu star známější pod jménem Kara Hui. Pekingskou čínskou operu navštěvoval už od dětských let, jeho spolužáci byli legendární akrobaté Hoi Mang, Lam Ching Ying, či Hou Hsiao. Byl z chudé rodiny, kterou musel uživit, studoval bojová umění dvanáct let, aby se uchytil v Hongkongském filmovém průmyslu, což se mu brzy povedlo.

První velkou roli získal v The Avenging Eagle (1978), jenže jak už to u něj ve většině případech bývalo zvykem, je zastíněn plejádou zvučných kung fu jmen. S tímto problémem se potýkal po celou svou kariéru i proto začíná fušovat do akční režie akrobatickým choreografům Lam Ching Yingovi a Hsu Hsiovi. Mezitím měl extra role v známých hitech, ale jeho talent můžete docenit až v The Incredible Kung Fu Master (1979) a hlavně v Five Superfighters (1979), kde předvedl svůj bojový um naplno. Shaw Brothers ho proto obsazují do wuxiovek Magnificent Spearman (1978) a Lighting Kung Fu (1978). V prvním jmenovaném titulu utrpěl vážné zranění zad, takže nebyl schopen hrát na 100% a v druhém snímku se nakonec neobjevil vůbec.

Mezitím hrál se svou sestrou Kara Hui v Shaolin Hand Lock (1978), The Voyage of Emperor Chien Lung (1978) a v Swift Sword (1980). Další velkou rolipo zotavení zad má v Ambitious Kung Fu Girl (1981) s Michelle Yim a Tak Yuenem. Po osamostatnění Jackieho Chana si ho najímá Lo Wei a přijímá hlavní roli po boku Jackieho v komerčně úspěšném Fearless Hyena Part II (1983). Od té doby získal hlavní role v drsném fantasy pyšnícím se ratingem II, Demi-Gods and Semi-Devils (1982), dále v úspěšném kung fu filmu Gang Master (1982) s Kuan Tai Chenem a Brucem Leungem, pak v ceněném akčním sci-fi The Final Test (1987) s Wah Yuenem, nebo v erotickém fantasy Ghostly Love (1989, rating III). Mezitím znovu a s úspěchem se vrací i k akční choreografii. Byl několikrát nominován za nejlepší akční choreografii, naposledy v roce 1999 a za svůj přínos získal v Hong Kongu cenu Zlatého koně.

V  90.letech má často hlavní role v komerčně akčních i erotických krimi, které se pohybují většinou v ratingu II a III.S Karou Hui se naposledy sešel v Burning Ambition (1989) a často se objevoval krom TV i na divadelních prknech. Wei, po komerčně nejúspěšnější dekádě přechází po roce 2000 více do podnikatelských aktivit mimo filmový průmysl, ovšem stále aktivně natáčí. Zemřel náhle ve svém domě v Pekingu na začátku října roku 2012 v pouhých 55 letech.


13.8.1957
Šan-tung, Čína
4.10.2012
Peking, Čína
Austin Wai csfd

Gong fu yong chunDo monJin qian di guoOperace Flash PointZang li zha Fit renZóna smrtiWang jiao hei yeFist PowerNo Time for TwoXing yue tong huaYi dai xiao xiong cao caoDaoBao yu jiao yangDa mo zu shiAll Men Are Brothers: Blood of the LeopardRen rou la changCao mang ying xiongGao bie zi jin chengShen Qiang Shou yu Ga Li JiHao men ye yanFu gui bing tuanWhampoa BluesLing huan xin niangLong zhi zheng baZhuo gui da shiZui hou yi zhanŠťastné hvězdyHeroes Shed No TearsZhi zhuan yi jianOdvážná hyena 2Demi-Gods and Semi-DevilsGang MasterGong fen dong jiang huThe Convict KillerThe Swift SwordYing xiong wei leiFeng liu duan jian xiao xiao daoKeum Ho MoonLamač kostí 2Lao shu la guiQi shaUčitel Kung FuXin tie cuo men shenXing mu zi gu huo zhaoYuan yue wan dao36. komnata ShaolinuHeaven Sword and Dragon Sabre Part IIHra smrtiKung Fu Means Fists, Strikes and SwordsNan yang tang ren jieQian Long xia Yang zhouShi zi mo hou shouVýkřik žlutého orlaGong fu xiao ziSan de huo shang yu chong mi liuSi da men paiThe Four Shaolin ChallengersVraždící zvonyPai an jing jiPi li quan


Aktualizace osobnostního profilu Austin Wai: 2.11. 2023 07:28