Theo van Gogh (1957 - 2004)


Theodoor van Gogh se narodil 23. července roku 1957 do jedné z nejvýznamnějších nizozemských rodin, Van Gogh. I když převládá mylná představa, že Van Gogh byl pouze pseudonymem, pravda je taková, že pradědou Theodoora byl Theo van Gogh, mladší bratr slavného Vincenta.

Postupem času se od něj začala distancovat většina nizozemských periodik a vydavatelů a tak našel útočiště ve svých webových stránkách "Zdravý kuřák". Theo byl známý svým velmi nihilistickým přístupem k životu, nepřemýšlel o budoucnosti, nezřízeně pil, kouřil, neměl problém otevřeně mluvit o užívání kokainu a cynicky komentoval cokoliv spojeného s partnerskými vztahy či láskou (sám ovšem později přijal zdravější životní styl, především kvůli narození syna).

Kromě častých útoků proti politikům, hercům, režisérům a spisovatelům, které započal v 80. letech měl velmi kontroverzní názory i na náboženství. Často kritizoval židovství, v druhé polovině devadesátých let zaměřil svůj hněv na Islám, který vyvrcholil po událostech 11. září. Muslimy častoval nadávkou geitenneukers což v češtině znamená něco jako “ti co šukají kozy”. Neví se, jestli to vymyslel Theo, každopádně se velmi zasloužil o popularizaci této nadávky v Holandsku. Islám a východní náboženství považoval za hrozbu a vyčítal světu jejich liberální postoj. Velkého zastánce svých názorů měl v politikovi Pimu Fortuynovi, který byl v roce 2002 zavražděn.

"Multikulturalismus je zdvořilé ustupování roztahovačnému hostu, který vás postupně vytěsňuje z vašeho příbytku."


23.7.1957
Wassenaar, Zuid-Holland, Nizozemsko
2.11.2004
Amsterdam, Noord-Brabant, Nizozemsko
Theo van Gogh csfd

2/11 Het spel van de wolfInterview podle van GoghaWheatfield with CrowsTerrorama!SeveřanéDe witte waanLugerMedeaBig Brother VIPSHoe hoort het eigenlijk?'t is hier verschrikkelijk gezelligHunkering, DeEindeloos levenPrettig gesprek, EenLaat maar zittenProboha!Prettig weekend ondanks allesLaatste oor, HetDe éénmotorige mugTadzioTer zieleDe ware liefdeSuper!Visions of EuropeZienŠestého květnaEen fijn warm mensVrijdag de 14e: ErekwestieBaby BlueDe nacht van AalbersDe pijnbankIn het belang van de staatRande naokoLinka 06ReünieVals lichtLoosDruppels op gloeiende stenenTerug naar OegstgeestCharleyDagje naar het strand, EenNajib en JuliaAu!Eenzame oorlog van Koos Tak, DeEen galerijOog in oogSubmission: Part IHoe ik mijn moeder vermoorddeKampioen, De


Aktualizace osobnostního profilu Theo van Gogh: 17.4. 2024 03:17