Charles Gérard (1922 - 2019)


„Obědváme spolu dvakrát nebo třikrát týdně a nemáte ponětí, jak ženy stále přitahuje“ (Charles Gérard o svém příteli Jean-Paul Belmondovi)

Francouzský herec a režisér arménského původu Charles Gérard, se narodil jako Naubar Agjenor. Do světa filmu poprvé nakoukl jako člen filmového komparzu už v druhé polovině čtyřicátých let, později v padesátých a šedesátých letech se přesunul na režisérskou židličku a podílel se na realizaci asi 10 filmů a krátkých dokumentů ze kterých je nejznámější krátký film BEBELOVA PARTA (1966) o Jean-Paul Belmondovi.

Zásadním milníkem jeho filmové kariéry ale stala jeho blízká spolupráce s francouzským režisérem Claudem Lelouchem, který si jej vybral do jedné z vedlejších rolí ve filmu ROŠŤAK (1970). V následujících čtyřech desetiletích se Charles Gérard objevil ve dvaceti celovečerních filmech slavného režiséra mezi které patří třeba dobrodružná komedie DOBRODRUŽSTVÍ JE DOBRODRUŽSTVÍ (1972), kde se vydal na dlouhou pouť od drobného šizení zákazníků při tankování aut až ke koordinovaným mezinárodním únosům významných osob, ŠŤASTNÝ NOVÝ ROK (1973), kde hrál komplice Lina Ventury při plánování a následném přepadení klenotnictví, drama EDITH A MARCEL (1983) nebo KRÁSNÝ PŘÍBĚH (1992). Není bez zajímavosti, že jejich dlouholetá spolupráce bude pokračovat i v novém režisérově filmu LES CHEMINS DE L´ORGUEIL, který by se měl příští rok objevit ve francouzských kinech.

„Jsou dvě kategorie lidí – vyživující a vyživovaní. Ti, co dávají a ti, co berou.“


1.12.1922
Konstantinopolis, Osmanská říše
19.9.2019
Versailles, Île de France, Francie
Charles Gérard csfd

Poslední lekceMuž a jeho pesLes ParisiensLes Clefs de bagnoleAnd Now... Ladies and GentlemenUne pour toutesDeux mamans pour NoëlHasards ou coïncidencesLe Voleur et la menteuseTout ça... pour ça!Krásný příběhJsou dny... a úplňkyClub de rencontresKamikazeMuž a žena po 20 letechPozor, bandité!Nečekaná zradaAť žije životLa SmalaLes Ferrailleurs des lilasNi avec toi ni sans toiEdith a MarcelLes Diplômés du dernier rangQu'est-ce qui fait courir David ?Jedni a druzíNafta! Nafta!C'est encore loin l'Amérique?KašpárekC'est dingue... mais on y vaLe Mors aux dentsLes Charlots en délireLes GivrésPolicajt nebo rošťákLes Bidasses au pensionnatNe pleure pasÚhořiZvířeHračkaTělo mého nepříteleNenapravitelnýUn jour, la fêteCelý jeden životFackaMariageLe Far-WestUn homme libreŠťastný nový rokDobrodružství je dobrodružstvíSmic Smac SmocTohle se stává jen druhýmRošťákMonsieur VincentVoyage surpriseDestinsMacadamKomisař MoulinLe LoufiatVivement lundiLes Uns et les autres


Aktualizace osobnostního profilu Charles Gérard: 27.2. 2024 02:16