Irfan Mensur 72 let


Irfan Mensur, rodným jménem Irfan Kurič, pochází ze smíšeného manželství – matka křesťanka, otec muslim. Po rozvodu rodičů přijal příjmení po otci – Mensur. Chodil na střední školu ve městě Niš, kde žil s otcem a nevlastní matkou Miroslavou Vukovič. Po maturitě studoval na Akademii divadla, filmu, rozhlasu a televize v Bělehradě ve třídě profesora Dediče. Od roku 1974 do roku 1990 byl členem Jugoslávského činoherního divadla v Bělehradě.

Ze známých filmů se objeví v komedii Závod o velkou cenu (1979), v Miris dunja (1982) ztělesnění Ibrahima, který za okupace ukrývá židovskou dívku. Po kriminálce Haló, taxi (1983) přichází další významný film Večerní zvony (1986), závěrečný díl režisérovy válečné trilogie odehrávající se v letech 1928–1948.

Celkem se objevil v téměř padesáti celovečerních a televizních filmech. Od devadesátých let se objevoval převážně v televizi a natočil nejméně desítku populárních televizních seriálů. Nejznámějším se stal seriál Jelena (2004), ve kterém vystupoval se svou tehdejší ženou Srnou Lango.

Pracoval také jako pedagog dramatického umění. Podle svých slov se nepovažuje za žádnou zvláštní hvězdu, je „kulturní pracovník“.


19.1.1952
Sarajevo, Bosna a Hercegovina, Jugoslávie
Irfan Mensur csfd

NewcomerŠejtanov ratnikPohled z Eiffelovy věžeMathildeSkelaSiroti mali hrčki 2010Ona voli ZvezduNebeský košVe službách legieDevojka s lampomKolubarska bitkaBoj na KosovuStremnickaDrugi čovekNevlastní bratřiDom BergmanovihKraljeva zavrsnicaMilan - DarPogrešna procenaÚtěk ze SobiboruJa sam starinski ormarVečerní zvonyVrenjeŠest dana junaHaló, taxi!SumrakVzpoura v TimokuMiris dunjaNedeljni ručakTesna kožaLaf u srcuLanciZávod o Velkou cenuKvarMisaoTamo i natragPes, který měl rád vlakyJovcaKuhinjaStrážce pláže v zimním obdobíAndesonvil - Logor smrtiDole sa oružjemLepeza ledi VindemirSarajevský atentátSinoviBrze godineDěti zlaBeležnica profesora MiškovićaGrupaJelenaNeki novi klinciLisiceGore doleBila jednom jedna zemljaJastuk groba mogVecernja zvonaČetrdeset osma - Zavera ili izdajaVuk KaradžićSvetozar MarkovićPovratak otpisanih


Aktualizace osobnostního profilu Irfan Mensur: 26.4. 2024 00:42