Max Ophüls (1902 - 1957)


"Tajemstvím dobrého manželství je, že řadovému představení je vždy znovu dodávána premiérová atmosféra"

Jeho novým domovem se stala Paříž. V následujících osmi letech natočil několik filmů ve Francii, ale také v Itálii - drama LA SIGNORA DI TUTTI (1934) a Holandsku - KOMEDIE OM GELD (1936). V roce 1938 získal francouzské občanství. V roce 1941 musel opět před nacisty prchat, tentokrát do USA, kde pracoval nejdříve v rozhlase a po válce natočil čtyři filmy. Prvním byl dobrodružný snímek THE EXILE (1947), následoval LETTER FROM AN UNKNOWN WOMAN (1948). V roce 1949 natočil snímek CAUGHT, kde si odbyl zámořský debut James Mason a téhož roku si tuto spolupráci zopakovali v noir filmu THE RECKLESS MOMENT, který byl posledním filmem Maxe Ophülse před návratem do Evropy.

Začátkem 50. let natočil svoje nejslavnější díla. Prvním snímkem je adaptace dramatu Arthura Schnitlera REJ (1950), následoval film RADOVÁNKY (1951), který je adaptací povídek Guy de Maupassanta, a drama MADAME DE.. (1953). Ve všech třech filmech dal příležitost a nechal vyniknout v dramatických rolích herečku Danielle Darrieux. Posledním dílem Maxe Ophülse je snímek LOLA MONTES (1955). Film se natočil s hvězdným hereckým obsazením (hlavní role Martine Carol a Peter Ustinov) a obrovským finančním nákladem (natáčení stálo 648 miliónů franků). Přesto film u obecenstva zcela propadl. Po letech se tomuto snímku dostalo uznání a dnes patří ke stěžejním dílům filmových dějin.

V roce 1925 se oženil s herečkou Hilde Wall. O dva roky později se jim narodil syn Marcel, který se také věnuje filmové práci, jako herec a převážně režisér dokumentárních filmů. Max Ophüls zemřel 26. března 1957 v Hamburku ve věku nedožitých 55 let. Je pohřben na nejslavnějším a největším pařížském hřbitově Pére Lachaise. Max Ophüls svou prací inspiroval nastupující generaci režisérů, mj. jeho styl ovlivnil například raná díla Stanleyho Kubricka.


6.5.1902
Saarbrücken, Saarland, Německá říše
25.3.1957
Hamburk, Západní Německo
Max Ophüls csfd

Lola MontèsMadame de...RadovánkyRejVendettaLehkovážný okamžikV pastiDopis neznáméThe ExileDe Mayerling à SarajevoL'École des femmesSans lendemainWertherYoshiwaraKomedie o penězíchLa Tendre ennemieDivineOn a volé un hommeŽena pro všechnyLachende ErbenMilkováníUne histoire d'amourProdaná nevěstaZamilovaná firmaAve MariaValse brillante de ChopinDann schon lieber LebertranDanielle Darrieux - Il est poli d'être gaiMax Ophüls aneb Za vše, co je Dobré, Krásné a (z)BožíFilm über Dreharbeiten zu


Aktualizace osobnostního profilu Max Ophüls: 27.2. 2024 00:31