Vilgot Sjöman (1924 - 2006)


Švédský režisér a scénárista Vilgot Sjöman se narodil 2. prosince 1924 ve Stockholmu do rodiny stavebního dělníka. O divadlo projevil zájem již v době středoškolských studií, kde působil ve studentském souboru, se kterým v roce 1942 hrál v Shakespearově Snu noci svatojánské pod režijní taktovkou Ingmara Bergmana. Svou uměleckou dráhu začal jako spisovatel, když v roce 1948 publikoval svůj první román Lektorn (Učitel). Pak se stal divadelním kritikem nejrozšířenějšího švédského týdeníku Vi a posléze literárním kritikem deníku Dagens Nyheter. V dalších letech pokračoval v psaní románů, filmových scénářů a reportáží. Také režíroval několik divadelních představení a příležitostně se objevil na televizní obrazovce se svými rozhovory s umělci.

Úspěch, který překročil hranice Švédska zaznamenal silně eroticky motivovaným snímkem, uvedeným do kin ve dvou samostatných částech v letech 1967 - 1968, JSEM ZVĚDAVÁ - ŽLUTĚ a JSEM ZVĚDAVÁ - MODŘĚ. Film si vydobyl kredit nejdiskutovanějšího snímku se sexuální tematikou a například ve Spojených státech byl 2 roky na indexu zakázaných titulů. V roce 1969 uvedl snímek NI LJUGER natočený podle autentických případů z vězeňského prostředí a o rok později snímek LYCKLIGA SKITAR. V průběhu 70. let následovaly snímky, komedie TROLL, drama EN HANDFUL KÄRLEK, psychologický thriller GARAGET, drama TABU a v roce 1979 snímek LINUS ELLER TEGELHUSETS HEMLIGHET.

V průběhu 80. let omezil točení filmů a příležitostně se věnoval práci pro televizi, kde natočil několika televizních filmů a seriálů. V roce 1995 natočil svůj poslední film, životopisný snímek ALFRED o životě vynálezce Alfreda Nobela. V posledních letech vedl se švédskou televizí soudní spor, ohledně přerušování filmů reklamními pauzami, který skončil na "mrtvém bodě" a dosud nebyl uzavřen. V roce 2002 získal Sjöman za svůj přínos filmu švédskou Cenu Ingmara Bergmana. Byl dvakrát ženatý. Jeho první ženou byla v letech 1955 - 1960 Kristina Hasselgren. Jeho druhou ženou a matkou tří dětí byla od roku 1969 herečka Lotta Sjöman. Vilgot Sjöman zemřel 9. dubna 2006 ve Stockholmu ve věku 81 let.


2.12.1924
Stockholm, Stockholms län, Švédsko
9.4.2006
Stockholm, Stockholms län, Švédsko
Vilgot Sjöman csfd

TrollNi ljuger.HanbaJsem zvědavá modřeJsem zvědavá žlutěPalmeObrazy z hřištěFilmaři proti magnátůmPari kolme asiaa Elina SalostaIngmar Bergman gör en filmAlfredFallgropenFlicka kikar i ett fönster, EnMalaccaPelikanenJag rodnarLinus eller Tegelhusets hemlighetTabuGaragetEn handfull kärlekLyckliga skitarJourney with FatherStimulantiaPostel sourozenců 1782491KlänningenMilenkaEtt äktenskap i krisHur ska det gå för Pettersson?Kristoffers husSiska - en kvinnobildLek på regnbågenTrots


Aktualizace osobnostního profilu Vilgot Sjöman: 2.11. 2023 20:23