Velimir 'Bata' Živojinovič (1933 - 2016)


Živojinović se narodil ve městě Koraćica v Srbsku (tehdy Království Jugoslávie), v podhůří Kosmaj. Jeho herecký talent se projevil již v 15 letech, zatímco pracoval jako kulisák v akademickém divadle v Bělehradě. Poté, co ukončil hereckou školu v Užici a Novém Sadu, snažil se zapsat na akademii dramatu v Bělehradě a uspěl až na třetí pokus.

Počet Živojinovićových rolí nebyl jen obrovský (na 300 filmů a TV seriálů), ale i velmi všestranný. Hrál jak hrdiny, tak darebáky a snadno "přepnínal" mezi hlavními a vedlejšími rolemi. Už v šedesátých letech se etabloval jako jedna z největších hvězd filmů bývalé Jugoslávie. Zenit jeho popularity stoupal i v akčních válečných snímcích v sedmdesátých létech (BITVA NA NERETVĚ, VALTER BRÁNÍ SARAJEVO, SOUTĚSKA, MUŽI S GRANÁTY, PARTYZÁNI a další.). K jeho nejlepším známým filmům z tohoto období patří i MISTR A MARKÉTKA, DERVIŠ A SMRT, HLÍDAČ PLÁŽE V ZIMNÍM OBDOBÍ, SKUPINOVÝ PORTRÉT S DÁMOU a PES, KTERÝ MĚL RÁD VLAKY. V osmdesátých létech Živojinović vytvořil sebeparodující obraz akčního hrdiny v sérii veselých komedií.

V roce 1990 byl zvolen do Srbského parlamentu. Od roku 1991 je aktivní na srbské politické scéně jako člen Socialistické strany Srbska. V srpnu 1993 získal cenu za celoživotní dílo "Slavica ".


5.6.1933
Koraćica, Srbija, Jugoslávie
22.5.2016
Beograd, Srbsko
Velimir 'Bata' Živojinovič csfd

LedSestrePrinc od papiraIvkova slavaAmirMrtav 'ladanSeljaciSve je za ljudeSenke uspomenaVálka živěBelo odeloNožRanjena zemljaKupi mi EliotaLajanje na zvezdeRaneSud prachuBalkanska pravilaPtice koje ne poleteDoviđenja u ČikaguHezké vesnice hezky hoříSrećni ljudi: Novogodišnji specialSvadbeni maršTamna je noćTreća srećaSlatko od snovaPun mesec nad BeogradomTri karte za HolivudDama koja ubijaProkleta je AmerikaSekula nevino optuženVelika frkaBračna putovanjaHolivud ili propastOriginal falsifikataPraznik u SarajevuSekula se opet ženiSvemirci su krivi za sveSex-partijski neprijatelj br. 1Atoski vrtovi - preobraženjeBoj na KosovuHajde da se volimo 2Kako je propao rokenrolKroz prašume južne AmerikeNedeljom od devet do petVampiri su među namaBalkan ekspres 2Jednog lepog danaNevlastní bratřiRansomSulude godineTajna manastirske rakijeTesna koža 3Vanbračna putovanjaVikend na mrtovciŠpijun na štiklamaHajde da se volimoHudodelciLutalicaOktoberfest


Aktualizace osobnostního profilu Velimir 'Bata' Živojinovič: 30.10. 2023 10:57