Karel Heřmánek 76 let


Karel Heřmánek se narodil 17. října 1947 v Praze. Po absolutoriu brněnské JAMU v roce 1972 působil jednu sezónu na scéně Divadla Na provázku. Odtud odešel s Jiřím Bartoškou a Pavlem Zedníčkem do Činoherního studia v Ústí nad Labem. Sešel se tu s řadou významných a vynikajících herců, ale ani zde nevydržel příliš dlouho. V letech 1977 a 78 působil jednu sezónu v Městských divadlech pražských a poté zakotvil v Divadle Na zábradlí, kde působil v podstatě až do jeho zániku. Z tohoto období je určitě nutno připomenout jeho 1. velkou divadelní roli v Bratrech Karamazových.

80. léta odstartoval úspěšně - vyšel záznam divadelní hry BRATŘI KARAMAZOVI, kde sklidil velký úspěch u diváků i u kritiky jako Dimitrij. Dále si zahrál v dramatu SLUNÍČKO NA HOUPAČCE, v rodinné komedii KRAKONOŠ A LYŽNÍCI a např. i v dramatu HADÍ JED. Až do roku 1984 se jeho účinkování ve filmu soustředilo spíše na TV filmy nebo filmy, které nebyly příliš úspěšné – např. ANDĚL S ĎÁBLEM V TĚLE, kde si zahrál vyšetřovatele Bulise. Ovšem v roce 1984 přišly 2 role, které můžeme označit za převratné v jeho kariéře na filmovém plátně. Tou první byl démonický vládce pekel, jeho nejtemnější temnost Lucifer ve velmi úspěšné pohádce Hynka Bočana S ČERTY NEJSOU ŽERTY a tou druhou byl žižkovský frajer Hubert Hrabě zvaný Fešák Hubert v komedii FEŠÁK HUBERT. Poté následuje v roce 1986 např. velmi zdařilá komedie SMÍCH SE LEPÍ NA PATY, úspěšné drama z boxerského prostředí PĚSTI VE TMĚ, DOBRÉ SVĚTLO (za které získal cenu na MFF v Portugalsku za mužský herecký výkon), ale hlavně další z jeho velkých rolí: obchodní zástupce vysavačů Electrolux v ne moc veselé komedii odehrávající se během 2. světové války SMRT KRÁSNÝCH SRNCŮ. Poté už se až do začátku 90. let objevoval spíše v TV filmech.

V 90. letech se rozpadla scéna Divadla Na zábradlí a Karel Heřmánek založil nové Divadlo Bez zábradlí, kam přešla většina herců z Divadla Na zábradlí. Dodnes je zde ředitelem a s řízením mu pomáhá jeho manželka, moderátorka a bývalá televizní hlasatelka Hana Heřmánková. On je ředitelem a hercem, ona manažerka. V této době se na obrazovkách objevil např. v seriálu „CO TEĎ A CO POTOM“, v německo-švédském válečném dramatu STALINGRAD a následně v úspěšné komedii DÍKY ZA KAŽDÉ NOVÉ RÁNO, kde si zahrál nevlastního bratra Olgy Hakunděkové (Ivany Chýlkové). S Ivanou Chýlkovou si zahrál také ústřední dvojici v seriálu z prostředí veterinární kliniky „O ZVÍŘATECH A LIDECH“. Zahrál si také v oscarovém snímku z dílny Svěrák – Svěrák KOLJA (1996), v BUMERANGU (1997) a v neveselém seriálu „ZDIVOČELÁ ZEMĚ“ (1997).

Po delší odmlce se na filmovém plátně objevil v komedii PŘÍBĚHY OBYČEJNÉHO ŠÍLENSTVÍ (2005), kde si zahrál vedoucího letištního skladu po boku Ivana Trojana.


17.10.1947
Praha, Československo
Karel Heřmánek csfd

Lovci a obětiSedmero krkavcůDědictví aneb KurvaseneříkáRevivalKozí příběh se sýremO pokladechKozí příběh - Pověsti staré PrahyPříběhy obyčejného šílenstvíOtec neznámý aneb Cesta do hlubin duše výstrojního náčelníkaHurá na medvědaMusíme si pomáhatBohatství slečny KronkiovéBumerangKoljaMalostranské humoreskyDivadelní románDíky za každé nové ránoStalingradZámek v ČecháchHodina obranyChybná diagnózaO Radkovi a MileněO zapomnětlivém černokněžníkoviZvonokosyŠípková RůženkaNa dvoře je kůň, šéfeSelhání brzdSupersenUzavřený okruhV tomhle zámku straší, šéfe!Útěk ze seriáluČajová JulieAnděl svádí ďáblaHerbstmilchLékařiO kouzelnici KlotýnceProces s vrahy MartynovéJužná poštaKam, pánové, kam jdete?Vyjdi ze stínu!Nejdelší cestaPěsti ve tměSmrt krásných srncůSmích se lepí na patyVelká filmová loupežVýsledek testuA co ten ruksak, králi?Dialogy pro klarinet, cimbál a bicíDobré světloJeden den v hostinci U klidného spánkuKaždý má svůj denNebožtík si nepřál květyPohlaď kočce ušiŽáku Kašíku, nežeň se!Druhý tah pěšcemDům U Tří vlaštovičekFešák HubertOdhalení jednoho spiknutíS čerty nejsou žertyVšechno nebo nic


Aktualizace osobnostního profilu Karel Heřmánek: 30.10. 2023 17:01