Gemma Jones 81 let


Gemma Jones, u nás asi nejvíce známá jako trošku "střelená" matka Bridget Jonesové, se narodila 4. prosince 1942 jako Jennifer Jones v Londýně v Anglii v herecké rodině (matka Irene a otec Griffith). I její mladší bratr Nicholas Jones, narozen 1946, je hercem. Je vdaná za ředitele divadla Sebastiana Graham-Jonese, s kterým má syna Luca. Vystudovala Královskou akademii dramatických umění. V roce 1963, rok po ukončení studií, se objevila v London's West End po boku Petera O'Toola v "BALL". Za svůj život ztvárnila nepřebernou řadu hlavních i vedlejších divadelních a televizních, ale i několik zajímavých filmových rolí.

Od roku 1965 se objevuje na televizní obrazovce v mnoha televizních seriálech a filmech. Hlavní role v televizním filmu LUCINDA (1967), seriál A FALL OF EAGLES (1974) nebo v seriálu BBC z let 1976-1977 THE DUCHESS OF DUKE STREET, kde ztvárnila Louisu Trorrerovou. V roce 1991 hraje v seriálu PLÁNY A TOUHY (Devices and Desires). Objevila se v epizodní roli i u nás v dobře známém kriminálním seriálu VRAŽDY V MIDSOMERU.

Ve filmu debutovala již v 1971 jako Madeline v Russelově hororovém dramatu ĎABLOVÉ, popisující inkviziční proces za vlády Ludvíka VIII. Po delší době se objevila v hororové fantazy PAPERHOUSE (1984) jako Dr. Sarah Nicolsová. V roce 1995 ztvárnila roli paní Dashwoodové v romantickém dramatu ROZUM A CIT a v dramatu ČERVENCOVÁ SLAVNOST (Feast of July) paní Wainwringhtovou. V roce 1997 hrála Lady Queensberryovou v životopisném dramatu OSCAR WILDE. V roce 1999 se objevuje mimo jiné, jako Grace Winslowová v dramatu UTAJENÝ PŘÍPAD (The Winslow Boy).

Svůj komediální talent předvedla coby matka hlavní představitelky v DENÍKU BRIDGET JONESOVÉ (Bridget Jones’s Diary – 2001) a BRIDGET JONESOVÁ – S ROZUMEM V KONCÍCH (Bridget Jones: The Edge of Reason – 2004). Dále jsme jí mohli spatřit v dobrodružné fantazy HARRY POTTER A TAJEMNÁ KOMNATA (2002) jako Madam Pomfreyovou či televizním filmu HERCULE POIROT: PĚT MALÝCH PRASÁTEK (2003) nebo rodiném televizním filmu BALLET CHOES (2007). Naposledy se objevila v dramatu z druhé světové války GOOD (2008) s Viggo Mortensenem v hlavní roli.


4.12.1942
Londýn, England, Velká Británie
Gemma Jones csfd

Wicked Little LettersEmilyPožehnáníAmonitRocketmanMopsík k zulíbáníDiana a jáMasokr: přijetí minulostiNa konci světaYou, Me and HimDítě Bridget JonesovéMarvellousTeplo domovaLucanZtracená dáma13 schodů dolůHarry Potter a Relikvie smrti - část 2Vrtěti ženouForget Me NotPoznáš muže svých snůThe Secret Diaries of Miss Anne ListerWhistle and I'll Come to YouHarry Potter a Princ dvojí krveGoodBaletní střevíčkyStřelec v ohroženíWho Killed Mrs De Ropp?Trial & Retribution: Sins of the FatherNepřemožitelné zloBridget Jonesová - S rozumem v koncíchPolibek životaRytíři ze ŠanghajeTrial & Retribution VIIHarry Potter a Tajemná komnataDeník Bridget JonesovéŽádné boží zprávyZeměpisná délkaEvil Streak, AnKapitán JackSkrytá tvář ošetřovatelkyUtajený případO.K. GarageTeorie létáníJane EyreOscar WildeRozum a citČervencová slavnostDůvěraWycliffe a koloběh smrtiSome Lie and Some DieThe fairy queenOn the Black HillPaperhouseThe Importance of Being EarnestVery Like a WhaleKupec benátskýDial a Deadly NumberForget-Me-Not-LaneCherry Orchard, TheMan in the Sidecar, The


Aktualizace osobnostního profilu Gemma Jones: 11.11. 2023 11:22