Michelle Yeoh 61 let


Michelle Yeoh se narodila v Malajsii. Už od dětství vynikala v baletu, squoši, potápění a plavání. Navštěvovala prestižní londýnskou Královskou akademii tance a když se vrátila do Malajsie, vyhrála tamní soutěž krásy. V roce 1984 dostala nabídku, aby hrála s akční superhvězdou Jackie Chanem v televizi. Dostala několik rolí v béčkových filmech, ale nakonec se proti tomuto stereotypu vzbouřila, absolvovala náročný trénink v bojovém umění a získala roli ve svém akčním debutu Yes, Madam. Úspěch tohoto filmu z ní udělal nejlepší asijskou ženskou akční hvězdu.

Michelle Yeoh se mezinárodnímu publiku představila jako zdatná šermířka ve filmu Anga Leeho Tygr a drak a jako šarmantní tajná agentka v úspěšné bondovce Zítřek nikdy neumírá. Asijští diváci ji však znají již od okamžiku, kdy v roce 1984 vstoupila do světa akčních hongkongských filmů. U nás například díky Intersonicu dobře známá série Red Force. Od té doby si zahrála již ve více než 20 snímcích a svým energickým ztvárněním postav nabourala tradiční chápání role ženy v asijské kultuře.

Za roli ve filmu Tygr a drak byla v roce 2001 nominována na cenu Taipei Golden Horse Awards a ocenění BAFTA. Kromě toho byla také poctěna titulem Showest's International Star of the Year. Za herecký výkon ve filmu The Soong Sisters získala v roce 1997 cenu Hong Kong Film Award.

Yeoh je také filmová producentka - v roce 2000 založila společnost Mythical Films, která zabývá produkcí čínských filmů. V roce 2002 produkovala snímek The Touch, v němž si také zahrála. O dva roky později vyprodukovala akční dobrodružný film o superhrdinech Silver Hawk: Maska spravedlnosti.


6.8.1962
Ipoh, Perak, Malajsie
Michelle Yeoh csfd

Avatar 3Wicked - Part OnePřízraky v BenátkáchTransformers: Probuzení monsterMimoni 2: Padouch přicházíPaws of Fury: The Legend of HankVšechno, všude, najednouŠkola dobra a zlaShang-Chi a legenda o deseti prstenechVýbušnej koktejlMistrovská úroveňLast ChristmasIp Man: Cheung Tin ChiŠíleně bohatí AsiatiStrážci Galaxie Vol. 2Mechanik zabiják: VzkříšeníMorganTygr a drak: Meč osuduNejlepší receptKung Fu Panda 2The LadyJian yuRose, c'est ParisZrození legendyBabylon A.D.Mumie: Hrob Dračího císařePurple MountainÚtěk z Huang ShiFar NorthSunshineGejšaSilver Hawk: Maska spravedlnostiTian mai chuan qiTygr a drakXing yue tong huaSong jia huang chaoZítřek nikdy neumíráA Jin de gu shi7 jin gongShao Lin xiao zi II: Xin wu long yuanYong ChunExecutionersMeč proti mečiSuperpoldaTai ji: Zhang San FengThe Heroic TrioWu xia qi gong zhuPolice Story 3Zhong hua zhan shiŠpinavé penízeRed ForceRed Force 2Šťastné hvězdyThe Owl vs BumboNarozen v AmericeARK: The Animated SeriesZaklínač: Pokrevní pouto


Aktualizace osobnostního profilu Michelle Yeoh: 1.11. 2023 08:36