Kirsten Dunst 41 let


Pochází z městečka Point-Pleasant ve státě New Jersey, kde se 30. dubna roku 1982 narodila otci Klausovi (vědecký výzkumník v oblasti lékařství) a matce Inez (majitelka umělecké galerie). Její rodiče se neoficiálně "rozvedli" v 1987, ale už dva roky předtím Kirsten hrála v reklamě na mýdlo, s čímž pokračovala až do svých sedmi let (hrála v 68 reklamních spotech celkem), kdy si zahrála svou první filmovou roli-ve snímku Woodyho Allena PŘÍBĚHY Z NEW YOURKU. S matkou a bratrem Christianem se přestěhovali do Los Angeles v roce 1990 a ve stejném roce si Kirsten také zahrála dceru Toma Hankse v ambiciózním propadáku Briana De Palmy OHŇOSTROJ MARNOSTI.

Prvním z nich byla role mladé Rezi ve snímku MATKA NOC režiséra Keitha Gordona, který vznikl podle románu Kurta Vonneguta a ve kterém se Kirsten mihla asi jen na 3 minuty, celkově ve dvou scénách (jednou s Nickem Noltem). Moc ji to sice nepomohlo, protože snímek v amerických kinech vydělal něco kolem 330 tisíc dollarů, nicméně role v dobrých filmech a vedle známých herců ji neopouštěly. Třeba s Robertem De Nirem a Dustinem Hoffmanem se setkala ve vynikající inteligentní komedii Barryho Levinsona VRTĚTI PSEM a pokud vám vrtá hlavou, kde že se to ve filmu objevila, tak je to role albánské holčičky s kočičkou v náručí, kterou si zahrála ve fingovaných zprávách Dustina Hoffmana.

Její nejpropracovanější role je jistě z jejího snímku TĚHOTNÁ V PATNÁCTI, ve kterém coby patnáctileté studentka otěhotní a i přes nesvol vlastních rodičů se rozhodne o dítě postarat. Další dobrá role na sebe nedala čekat - to byla právě ta v debutu Sophie Coppollové SMRT PANEN. Průměrný horůrek VRÁNA 3 je díky Kirsten mnohem lépe koukatelný, ale pokud svým výskytem nějaký film opravdu zachránila, tak jím rozhodně je scénáristická fraška BRAVO GIRLS!, který se prakticky nedá označit za nic jiného, než přehlídku krásných dívčích těl - což je asi jeden ze dvou důvodů, pro který byste měli tento snímek vidět. Tím druhým důvodem samozřejmě není nic jiného než Kirsten Dunst, která si rozhodně zaslouží mnohem lepší role...

...což si plně uvědomil především režisér John Stockwell a obsadil ji do velice slušného teenagerské dramatu ŠÍLENÁ/KRÁSNÝ. Zatím její poslední výskyt můžete teď "zmapovat" v trháku Sama Raimiho SPIDER-MAN, kde si zahrála roli Mary Jane Watson a ačkoliv její role spočívala jen v tom, že "jsem obvykle ječela a on (Tobey Maguire) mě nesl v náruči", konečně jsme viděli všechno, co jsme kdy vidět chtěli (tedy nemám na mysli zrovna postavu Spider-Mana :) a další její roli tedy můžeme jen horlivě očekávat.


30.4.1982
Point Pleasant, New Jersey, USA
Kirsten Dunst csfd

Civil WarSíla psaOklamanýWoodshockPůlnoční dítěSkrytá číslaSmrt v labyrintuBling Ring: Jako VIPkyZprávař 2 - Legenda pokračujeCharmHolky na tahuNa cestěParalelní světyMelancholieV lepší společnostiJak se zbavit přátel a zůstat úplně sámSpider-Man 3Marie AntoinettaElizabethtownSpider-Man 2Věčný svit neposkvrněné mysliWimbledonMuž, který zabilVražedné přátelstvíÚsměv Mony LisySpider-ManHolka jako luskLepší společnostProkletý láskouŠílená / KrásnýBravo, girls!DeeplyVrána 3: NávratŠťastné městoKrása na zabitíSmrt panenČmuchalkyĎáblova číslaMalí válečníciStávka!Tom Sawyer a Huckleberry FinnTěhotná v patnáctiAnastázieOdvážné srdceVrtěti psemVěž hrůzyMatka nocThe Siege at Ruby RidgeJumanjiHamouniInterview s upíremMalé ženyDarkness Before DawnHigh StrungOhňostroj marnostiHank the CowdogJak se stát bohem na Floridě


Aktualizace osobnostního profilu Kirsten Dunst: 30.10. 2023 08:10