Ted Raimi 58 let


"Hraji ve většině bratrových filmů a ve většině zemřu velmi bolestivou smrtí" (Ted Raimi)

Mladý Ted měl na výběr hned z několika profesí (otec podnikal s bytovým zařízením a matka vlastnila řetězec obchodů se spodním prádlem - podle vlastních slov se mohl stát "podprsenkovým králem Michiganu"), nakonec se však rozhodl pro herectví. Začínal v amatérských filmech natáčených na 8mm kameru se svým bratrem Samem, Brucem Campbellem, Robertem Tapertem či Scottem Spieglem (za všechny jmenujme třeba TORRO! TORRO! TORRO!), inspirovaných většinou Samovými oblíbenci THREE STOOGES. Následovaly SMRTELNÉ ZLO, BLOOD RAGE, STRIKER´S WAR, NARUŠITEL a SMRTELNÉ ZLO 2 (jako zlem posedlá Henrietta se zde střetl právě s Campbellem - a byl rozčtvrcen motorovou pilou), ve směs filmy produkované výše zmíněnou čtyřkou.Nazývám-li Teda Raimiho filmovým nádeníkem, myslím tím že ve většině filmů ho ani nepostřehnete. Hrál všechno: nevrlého chlapíka v úvodu ŽIVÉHO TERČE, analytika ve VYSOKÉ HŘE PATRIOTŮ a JASNÉM NEBEZPEČÍ nebo ukecaného lebkouna v seriálu ALIEN NATION.

Nancy: "Přemýšlel jsi někdy o sebevraždě?" Hank: "Ne." Nancy: "A jak ses dostal na psychiatrii?" Hank: "Pokusil jsem se zabít." (ZTRACENÉ DUŠE)

V roce 1990 si Ted odbyl štěk grázla Ricka ve filmu DARKMAN pod režijní taktovkou svého bratra, po čemž přišla jeho první hlavní role - šílence Hanka v divné komedii ZTRACENÉ DUŠE. Film o schizofrenikovi který bojuje se svými představami (ať už jsou to obrovští pavouci, doktoři nebo Edgar Allan Poe) za pomoci baseballové pálky a alobalu, se však nesetkal s valným přijetím a zapadl tak do těch nejspodnějších regálů videopůjčoven. Režíroval ho mimochodem dlouholetý rodinný přítel Josh Becker (RUNNING TIME, ALIEN APOCALYPSE) a zahrál si v něm i Bruce Campbell. Neúspěch ale Teda neodradil a ten pokračoval směle dál cestou filmového přicmrndávače. Stal se mimo jiné i jakýmsi maskotem hororových filmů, ať to bylo v Cravenově SHOCKEROVI, Kurtzmanově VLÁDCI PROKLETÝCH PŘÁNÍ, psycho-hororu ATTIC EXPEDITIONS (tady se setkal s Jeffrey Combsem), nebo nedávných MISTRECH HORORU. Vrcholem jeho malých roliček však zůstává bratrova ARMÁDA TEMNOT, kde si zahrál čtyři vedlejší charaktery. Rok 1995 přinesl titulní roli v hororovém thrilleru SKINNER, vyprávějící o mladíkovi se zálibou ve stahování kůže prostitutkám a následném oblékání se do nich. Snímek se mohl pochlubit působivou atmosférou grafittim pomalované betonové džungle, zajímavou hudbou skupiny Contagion a kvalitními gore efekty (KNB fx group - např. OD SOUMRAKU DO ÚSVITU) na jednu stranu, na stranu druhou sterilní režií péčkaře Ivana Nagyho a prkennými hereckými výkony většiny zúčastněných (mj. bývalá porno hvězda a současná bimbo Traci Lords). Film upadl v zapomnění. Ted Raimi byl také jeden ze tří herců kteří prošli všemi třemi sériemi spielbergovského podvodního scífka STRÁŽCE MOŘE. Střihl si zde roli mnoha jazyky hovořícího poručíka Tima O´Neilla, přičemž k jedné epizodě napsal i scénář.


14.12.1965
Detroit, Michigan, USA
Ted Raimi csfd

Dante's HotelFailure!Quackers18½Darkness RisingMurder of a CatMocný vládce OzAttack of the 50ft CheerleaderStáhni mě do peklaVraždící andělDiamonds and GunsPůlnoční vlakJmenuji se BruceMillennium CrisisRaptor Island 2: Raptor PlanetSpider-Man 3Volání o pomocKalamazoo?Nice GuysFreezerburnMan with the Screaming BrainIllusionNenávistSpider-Man 2Tales from the CrapperPledge of AllegianceSpider-ManThe Attic ExpeditionsFreak Talks About SexHra snůIggy Vile M.D.Between the SheetsHerkules a Xena: Bitva o OlympPathosVládce prokletých přáníApollo 11The ShotStuart Saves His FamilyFlounderingIn This CornerJasné nebezpečíSkinnerVčera narozeníŽivý terčArmáda temnotCandymanEddie PresleyFountain Clowns, TheInside Out IVManiac Cop III - Odznak  mlčeníSmrtící dotekVysoká hra patriotůZtracené dušeDarkmanPohlednice z HollywooduNarušitelShockerVlčí doupěBlood RageSmrtelné zlo 2


Aktualizace osobnostního profilu Ted Raimi: 7.11. 2023 10:40