Harve Presnell (1933 - 2009)


Harve Presnell se narodil 14. září 1933 v kalifornském městě Modesto, odkud pochází i legendární George Lucas. Své první pěvecké vystoupení předvedl ve svých šestnácti letech a jeho úspěch ho přesvědčil, aby zpěv studoval. Zkoušku splnil na University of Southern California, avšak se vzděláváním pokračoval ještě v Evropě a na Music Academy of the West. Během padesátých let se objevil jako zpěvák v mnoha orchestrech, stejně jako v operách. V roce 1957 absolvoval svůj debut v San Franciské opeře, když ztvárnil roli důstojníka v Ariadně na Naxu od Richarda Strausse. V San Franciscu pak odehrál ve vedlejších rolích ještě několik představení, mezi kterými nechyběla ani americká premiéra opery Francise Poulence s názvem Dialogy karmelitek. Padesátá léta se pro Presnella nesla také ve znamení spolupráce s chorálem Rogera Wagnera a s orchestrem z Philadelphie.

Jeden z nejvýznamnějších momentů Presnellovy kariéry přišel již v roce 1969, kdy se objevil po boku Lee Marvina a Clinta Eastwooda v muzikálovém westernu PAINT YOUR WAGON. Presnell zde jako Rotten Luck Willie zazpíval píseň They Call The Wind Maria, čímž například podle významného kritika Briana W. Fairbankse zcela upozadil obě hvězdy filmu. Také podle New York Times se jednalo o určitě nejlepší verzi této skladby. I přes tento výrazný úspěch se však Presnell rozhodl věnovat se spíše živým vystoupením a od roku 1976, kdy si zahrál v povídkovém hororu BLOOD BATH, si dal na dlouhých 20 let pauzu od filmování. V divadlech ho však bylo možno spatřit například v muzikálech Scarlett, Annie či Man of La Mancha.

Harve Presnell se k natáčení vrátil skutečně až v roce 1996, ale zato rovnou ve FARGOVI, který měl hned sedm nominací na Oscara, ze kterých dvě proměnil. V témže roce se v menších roličkách objevil například i v CELÉM ŠIRÉM SVĚTĚ či CELE SMRTI. V roce 1997 ho diváci mohli zahlédnout ve filmu TVÁŘÍ V TVÁŘ s Johne Travoltou a Nicholasem Cagem, zatímco o rok později si zahrál generála George C. Marshalla ve Spielbergově ZACHRAŇTE VOJÍNA RYANA. Presnell se od posledního zmíněného snímku objevuje výhradně jen v drobných rolích, ale k vidění je například i v LEGENDĚ O SLAVNÉM NÁVRATU (2000) či MR. DEEDSOVI – NÁHODNÉM MILIONÁŘI (2002). Na svého parťáka si vzpomněl v roce 2006 Clint Eastwood, když mu nabídl roli Dava Severance ve svém eposu VLAJKY NAŠICH OTCŮ. Na obrazovách se Harve Presnell objevil naposledy v roce 2008 ve filmu S BILLEM NA RYBÁCH. O rok později zemřel ve věku 75 let na rakovinu slinivky břišní v nemocnici St. John's Health Center v Santa Monice, Kalifornii.


14.9.1933
Modesto, California, USA
30.6.2009
Santa Monica, California, USA
Harve Presnell csfd

S Billem na rybáchVlajky našich otcůLegally BlondeMládí v trapuMr. Deeds - Náhodný milionářSuper luxChameleon a strašidelný ostrovChameleon: Souboj vyvolenýchEscanaba in da MoonlightLegenda o slavném návratuOtec rodinyWalking Across EgyptDoktor FlastrJasná ležVše, co povznášíZachraňte vojína RyanaPodezřelýPřílivová vlnaTváří v tvářCela smrtiCelý širý světFargoVětší než životBlood BathThe Great Man's WhiskersPaint Your WagonSlavní jezdciWhen the Boys Meet the GirlsThe Unsinkable Molly BrownAmerický tátaOdložené případyAndy Barker, P.I.PohotovostMůj přítel MonkČarodějkyFrasierDawsonův světŽeny klanu KennedyůChameleon


Aktualizace osobnostního profilu Harve Presnell: 6.3. 2024 05:06