John Thaw (1942 - 2002)


John Edward Thaw se narodil 1942 v Anglii ve West Gortonu. Otec byl řidičem nákladních aut. Matka Dorothy jej opustila, když mu bylo sedm let. Znovu se s ní setkal až o dvanáct let později. John měl těžké dětství. Jednak vyrůstal v nelehkém dělnickém prostředí, a také se musel starat o mladšího bratra Raye. Po čase začal dojíždět do Manchesteru, kde navštěvoval Střední průmyslovou školu pro chlapce. Po ukončení této školy byl v sedmnácti letech přijat na Královskou akademii dramatického umění, kterou úspěšně absolvoval. Po krátké pracovní činnosti se dostal k divadlu, se kterým uzavřel smlouvu.

Herecky ho proslavil detektivní film REGAN (1974) a seriály DETEKTIV SWEENEY (1974 - 1978) a INSPEKTOR MORSE (1987 - 2000). Roku 1999 byl vyhlášen nejoblíbenějším hercem. K tomuto úspěchu přispěla právě postava inspektora Morseho. Epizody tohoto seriálu v roce 2000 pak viděl téměř každý třetí Brit. Za roli inspektora Morseho získal dvě ceny BAFTA.

Johnovou první ženou v letech 1964 - 1968 byla Sally Alexander. Z krátkého manželství zůstalo jen jedno dítě (herečka Abigail Abs). Roku 1969 se seznámil s herečkou Scheilou Hancoc, která se za něj po několika letech provdala. Z jejich manželství vzešla dcera Joanna. Třetí dceru Melánii John vyženil. Všechny jeho dcery jsou herečky. Byli spolu až do jeho smrti v roce 2002.

John byl (již od 12 let) závislý na kouření a alkoholu. Rok před smrtí, kdy vystoupal na vrchol slávy, byla u něj zjištěna rakovina jícnu, která ukončila jeho život v šedesáti letech. John Thaw byl jmenován (1993) královnou Alžbětou II. velitelem vynikajícího pořadí britské Říše.


3.1.1942
West Gorton, Manchester, England, Velká Británie
21.2.2002
Luckington, Wiltshire, England, Velká Británie
John Thaw csfd

Buried TreasurePlastic ManThe Waiting TimeDobrou noc, pane TomInto the BlueAbsence of War, TheChaplinBomber HarrisBusiness as UsualSherlock Holmes: Znamení čtyřVolání svobodyWe'll Support You EvermoreKiller WaitingLife and Death of King John, TheKriminální příběhy: Kde je Betty Buchusová?Gräset sjungerDrakeova výpravaDinner at the Sporting ClubSweeney 2Inspektor SweeneyInspektor ReganCaucasian Chalk CircleZnovuzrození Dr. PhibeseMacbethPoslední granátPraise Marx and Pass the AmmunitionBofors Gun, TheMaking of Jericho, TheDead Man's ChestThe Other ManFive to OneNil CarborundumOsamělost přespolního běžceThe GlassInspektor MorseMonsignor RenardWaiting Time, TheKavanagh QCYear in Provence, A


Aktualizace osobnostního profilu John Thaw: 10.2. 2024 01:21