Sergej Jakovlev (1925 - 1996)


Sergej Sergejevič Jakovlev vyrůstal v dětském domově bez rodičů, na něž dopadly stalinské represe 30. let, později byl osvojen bezdětným párem. I nový otčím, vysoký funkcionář zahraničního obchodu, byl zastřelen a zůstala mu jen nevlastní matka, herečka Marie Feofanovna, která si vzala zpět své dívčí příjmení Jakovlevová (podle některých zdrojů nedošlo k žádnému osvojení a ti dva byli jeho skutečnými rodiči). Vychodil v Moskvě osmiletku a dále se učil na soustružníka.

S návratem k civilnímu životu se projevila i jeho láska k herectví. Zprvu to byly pouhé role divadelních statistů, ale když v r. 1952 ukončil GITIS, dostal už řádné divadelní angažmá. S filmováním začal záhy poté, v roce 1956 hned hlavní rolí v dramatu Dolgij puť (resp. se mihl v krátkometrážním filmu o pravidlech silničního provozu o rok dříve) a jeho filmografie pokrývá až do roku 1992 prakticky každý rok.

Měl čtyři děti se třemi ženami, s poslední – básnířkou Natalií Jurkovovou – psali veršovaný román o osudech ruské inteligence 20. století, jehož dokončení se už nedočkal.


4.8.1925
Kurgan, Sovětský svaz
1.1.1996
Moskva, Rusko
Sergej Jakovlev csfd

Sumasshedshaya lyubovKlanPrival strannikovVo boru brusnikaVěrni zůstanemeJedinoždy solgavUpolnomočen revoljucijejSčastliv, kto ljubilNa krutizněPřípad U2Chronika odnogo letaOsoboje podrazdělenijePrvní vlakU prizrakov v plenuFevralskiy veterSmerť na vzljotěSročno... sekretno... GubčekaPosádka v ohroženíStalkerPjatoje vremja godaVetěr stranstvijSchvatka v purgeVzestupBouře na soušiBuďonovkaNeuskutečněná dovolenáPrestupleniePrestuplenie 2. - ObmanJediná cestaOtvetnaya meraVesna dvadtsat devyatogoIšču moju suďbuOgoňŽrebijGory zovutČekáme tě, chlapčeRudé náměstíVzorvannyj adVýstřel AuroryMať i mačechaMoskva - GenujaAkademik iz AskaniiDom s mezoninomKočubejOsmnáctý rokSestryKommunistRozcestíDolgij puťGolubkaKřížová cestaTrevozhnyye nochi v Samare


Aktualizace osobnostního profilu Sergej Jakovlev: 2.11. 2023 14:33