Mario Piave (1940 - 1979)   † 39 let


Narodil se jako Domenico Serughetti, svět filmu ho zná pod jménem Mario Piave. Tento italský herec ve své krátké, přibližně desetileté, kariéře ztvárnil něco málo přes deset filmových či televizních rolí.

V jednom z nejznámějších poliziotesschi Milano odia: la polizia non può sparare (1974) si zahrál asistenta policejního komisaře, kterého ztvárnil Henry Silva. Režisér tohoto snímku, Umberto Lenzi, pak Piaveho obsadil i v dalších svých filmech jako Il Giustiziere sfida la citta (1975), Il grande attacco (1978) a La banda del gobbo (1978). Jeho poslední rolí byl Mancini v televizní mini-sérii L'eredità della Priora, která byla odvysílána v roce 1980, tedy až po jeho smrti.

Mario Piave byl ale pro italskou veřejnost slavnější pro svůj milostný život, než pro svou hereckou práci. Zpěvačka a herečka Milva (*17. 7. 1939) kvůli němu opustila svého manžela a dceru a jejich vztah trval od roku 1969 do roku 1974. V tomto období si Mario zničil, narozdíl od Milvy, svou kariéru. Ve svém životě se Piave pokusil dvakrát o sebevraždu.

Asi v roce 1976 se seznámil se svou budoucí ženou Egle Guarino, která se ve filmové branži prosadila jako skriptka a od počátku sedmdesátých let se podílela asi na padesáti filmech. Svatbu měli roku 1977. Manželství trvalo jen krátce, i když stačilo být obohaceno narozením dcery Giulie. Giulia Serughetti jde dnes ve stopách své matky a je také filmovou skriptkou. Od svatby Maria a Egle neuběhly ani 3 roky, když byl v květnu 1979 Mario Piave zabit ve věku 39 let. Byl zastřelen pěti výstřely z revolveru a nalezen byl ve svém autě Ford Taunus na Via Ardeatina u silnice blízko Říma. Došlo k tomu téměř přesně tak, jak se to stalo jeho postavě Dennise Bridgera před sedmi lety. Tento zločin nebyl nikdy objasněn.


24.2.1940
Grumello del Monte, Bergamo, Itálie
4.5.1979
Řím, Lazio, Itálie
Mario Piave csfd

La banda del gobboPoslední útokPianeta VenereIl giustiziere sfida la cittaMilán nenávidí: policie nemůže stříletMulino del Po, IlL'eredità della prioraA come AndromedaI racconti di Padre Brown


Aktualizace osobnostního profilu Mario Piave: 20.4. 2024 08:01