Til Schweiger 60 let


Til Schweiger (vlastním jménem Tilman Valentin Schweiger) se narodil 19.12.1963 v německém Freiburgu. Hereckou průpravu získal v herecké škole Theater der Keller, od roku 1989 hrál na kolínských a bonských divadelních prknech.

Do pozice hvězdy a sexuálního symbolu německé kinematografie ho vymrštila role číšníka Alexe, pro něhož se stane společnost homosexuálního přítele přitažlivě osvěžujícím a tolerantním světem, v provokativní milostné komedii 4% MUŽ V AKCI (1994). Následovala vězeňská komedie MÄNNERPENSION (1995), která mu upevnila jeho popularitu v Německu.

Do širšího povědomí se dostal až díky roli Martina Bresta v kriminální road movie komedii s prvky černého humoru KLEPÁNÍ NA NEBESKOU BRÁNU (1997). Tento snímek se stal v Německu nejúspěšnějším filmem roku 1997 a prosadil se i u nás. Do tohoto "vroucně milovaného" projektu (jak sám říká) se vrhnul tělem a duší. "Martin Brest je moje nejlepší role," konstatuje jednoduše. Podílel se na něm i jako spoluscénárista a producent, za svůj výkon byl oceněn Stříbrným sv. Georgijem na MFF v Moskvě 1997.

Z dalších filmů jmenujme např. BASTARD (1997) – koprodukční drama Polska, Francie a Německa o delikventovi, který je v rámci nápravného programu poslán úřady do zapadlého kouta kdesi v Rumunsku, aby zde pracoval v sirotčinci, ale ocitá se v pekle, kde neplatí ani zákony ani svědomí nebo menší roli v americkém akčním thrilleru STŘELCI NA ÚTĚKU (1998). Občas si zahraje i menší roli v zahraničním kinohitu, jako je například LARA CROFT (2003) nebo KRÁL ARTUŠ (2004).


19.12.1963
Freiburg im Breisgau, Baden-Württemberg, Západní Německo
Til Schweiger csfd

The Ministry of Ungentlemanly WarfareDas Beste kommt noch!Manta, Manta - Zwoter TeilRun of the HitmanThe Knife ThrowerJan ŽižkaLieber KurtDie Rettung der uns bekannten WeltSleight of HandBože, ty seš hajzlDie HochzeitHot DogKlassentreffen 1.0 - Die unglaubliche Reise der SilberrückenVzpomínka na BenátkyAtomic Blonde: Bez lítostiConni a její kamarádiJak napálit bankuPunk's DeadUnsere Zeit ist jetztA zase ti Mupeti!Den blbecMed v hlavěCharlie musí zemřítKohout na víně 2Zajíček Bezušáček a ušaté kuřeKurýr z podsvětíOchránceTohle je válka!Kohout na víněSrdce mužů... a jedna opravdová láskaTři mušketýřiŠťastný Nový rokBolest bez příčinyHanebný panchartiKuře s ušimaMužská srdceFar CryJeden a půl rytířeRudý baronNevyřízené účtyOdsouzen k smrtiVideo KingsZajíček bez oušekBye Bye Harry!Kde je Fred?Oh, wie schön ist Panama !Špatným směremDeuce Bigalow: Evropský gigoloNaboso(T)Raumschiff Surprise - Periode 1Agnes a jeho bratřiDaltoniKrál ArtušV rukách nepříteleLara Croft - Tomb Raider: Kolébka životaSouboj o všeFormule!Tajemství sexuVzpouraZúčtování s minulostí


Aktualizace osobnostního profilu Til Schweiger: 6.3. 2024 16:10