Eman Fiala (1899 - 1970)


Eman Fiala, vlastním jménem Emanuel Fiala, se narodil 15. dubna 1899 v Praze do umělecké rodiny. Dědeček byl učitelem hudby, otec Karel Fiala (1871 – 1931) hercem, starší bratr František Fiala, znám pod pseudonymem Ferenc Futurista (1891 – 1947), zase slavným komikem, a jeho bratranci byli architekt Ferdinand Fiala (1888 – 1953) a hudební skladatel Jiří Julius Fiala (1892 – 1974). Se svou manželkou měl dceru Milenu Fialovou – Uxovou.

Ve filmu se poprvé objevil roku 1918 v roličce číšníka ve snímku UČITEL ORIENTÁLNÍCH JAZYKŮ. V němé éře hrál například vodníka Michala (LUCERNA), Sherlocka Holmese (ÚNOS BANKÉŘE FUXE), darmošlapa (TU TEN KÁMEN), souchotináře Edu (BATALION) nebo Josífka (PÁTER VOJTĚCH).

Po roce 1930 mu byly blízké role hudebníků, skladatelů, dirigentů a učitelů hudby (C. A K. POLNÍ MARŠÁLEK, LELÍČEK VE SLUŽBÁCH SHERLOCKA HOLMESE, BATALION, OTEC KONDELÍK A ŽENICH VEJVARA, ADVOKÁTKA VĚRA, HOTEL MODRÁ HVĚZDA, NIKDO NIC NEVÍ, PYTLÁKOVA SCHOVANKA, LIMONÁDOVÝ JOE ANEB KOŇSKÁ OPERA), různých učitelů (DÍVKA V MODRÉM, LÍZIN LET DO NEBE), holičů (DOBŘE SITUOVANÝ PÁN, CESTOU KŘÍŽOVOU), fotografů (LELÍČEK VE SLUŽBÁCH SHERLOCKA HOLMESE, POBOČNÍK JEHO VÝSOSTI, SLÁVKO, NEDEJ SE!), ušlápnutých manželů a podivínů (TO NEZNÁTE HADIMRŠKU, REVIZOR, HRDINA JEDNÉ NOCI, VALENTIN DOBROTIVÝ), rybářů (KAREL A JÁ, MĚSÍC NAD ŘEKOU), listonošů (ON A JEHO SESTRA) aj.

Jeho největší rolí v kariéře byla kreace vykutáleného fotbalového fandy Emana Habáska v komedii MUŽI V OFFSIDU (1931) Svatopluka Innemanna na motivy známého románu Karla Poláčka.


15.4.1899
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
24.6.1970
Praha, Československo
Eman Fiala csfd

KacafírekProzatímní světSpravedlnosti se meze nekladouU telefonu MartinŽena pro hrdinuŽenu ani květinou neuhodíšVolejte MartinaCestička padajícího listíKlukLimonádový Joe aneb Koňská operaZapomenutý čertHandlířiHlídač dynamituMezi námi zlodějiPutování Simona Mac KeeveraRomance štědrovečerníAnička jde do školyDva z onoho světaO statečné princezněOranžový měsícZámek pro BarborkuŠlamastyka s MěsícemŽivot bez kytaryChléb a písněFloriánKdyž nastaly deštěKotrmelecLedové moře voláMalý BobešPohádka o staré tramvajiSlůňataTržiště senzacíÚhel dopaduChlap jak horaKouzelný denLedoví mužiPochodněPolicejní hodinaSrpnová neděleU nás v MechověValčík pro miliónZlé pondělí105% alibiDařbuján a PandrholaMedvěd a strašidlaO medvědu OndřejoviPět z milionuTanec kolem družiceBlednoucí romanceHlavní výhraHořká láskaHry a snyHvězda jede na jihJeppe z kopečkuKasařiO věcech nadpřirozenýchFlorenc 13,30Poslušně hlásímTo byla noc


Aktualizace osobnostního profilu Eman Fiala: 30.10. 2023 19:56