Miroslava Stern (1925 - 1955)


Miroslava Šternová, mexická herečka českého původu, v Mexiku známá prostě jako Miroslava, se narodila 26. února 1925 v Praze. Její herecká tvorba náleží do zlatého věku (Época de Oro) mexické kinematografie. Mnohými je nazývána Marilyn Monroe "a la mexicana".

Brzy si díky svému exotickému vzhledu a slovanskému přízvuku získala oblibu publika, stala se jednou ze stěžejních ikon mexického filmu, převážně jako krasavice z horových snímků sporných kvalit. Zahrála si také ve třech filmech hollywoodské provenience ADVENTURES OF CASANOVA, THE BRAVE BULLS a STRANGER ON HORSEBACK. Bohužel pro ni to však byla hlavně její krása, která přivolávala pozornost. Celou svou kariéru se snažila o to, aby byly brány v potaz její herecké přednosti. Velmi těžce nesla, pokud tomu tak nebylo. Příležitost přišla až v roce 1955 s filmem ENSAYO DE UN CRIMEN (v překladu známý jako POKUS O ZLOČIN nebo také ZLOČINNÝ ŽIVOT ARCHIBALDA DE LA CRUZ) Luise Buñuela. Byl to její poslední film. Zamilovala se do španělského toreadora Luise Miguela Dominguína, který jí sliboval věčnou lásku. Když se později dozvěděla z tisku o sňatku Dominguína s italskou herečkou jménem Lucia Bosé, zhroutila se. Svůj poslední, dokonaný pokus o sebevraždu spáchala ve věku 29 let, 10. března 1955.

Až dodnes je herečka v Mexiku obdivována a vzpomínána. Kromě toho, že se v Mexiku rozmohl zvyk pojmenovávat holčičky Miroslava, bylo o herečce napsáno několik knih. V roce 1993 podle jedné z nich natočil mexický režisér Alejandro Pelayo životopisný film MIROSLAVA s francouzskou herečkou Arielle Dombasle v hlavní roli.


26.2.1925
Praha, Československo
10.3.1955
Mexico City, Mexiko
Miroslava Stern csfd

Escuela de vagabundosMás fuerte que el amorStranger on HorsebackZločinný život Archibalda de la CruzLa visita que no tocó el timbreEl monstruo resucitadoLa bestia magnifica (Lucha libre)ReportajeSueños de gloriaTres perfectas casadas, LasDos caras tiene el destinoMúsica, mujeres y amorCárcel de mujeresEl puerto de los siete viciosLa muerte enamoradaMonte de piedadThe Brave BullsTrotacallesLa casa chicaLa posesiónLiga de las muchachas, LaSecreto entre mujeresAdventures of CasanovaAventura en la noche, UnaJuan CharrasqueadoNocturno de amorCinco rostros de mujer¡A volar joven!Bodas trágicasMéxico de mis amoresToreroEl charro inmortal


Aktualizace osobnostního profilu Miroslava Stern: 24.2. 2024 19:06