Noëlle Norman (1921 - 1985)


Francouzská herečka Noëlle Norman svými fyzickými půvaby mohla konkurovat největším hvězdám své doby, ji samotnou ale hvězdná sláva minula, přestože byla za druhé světové války a ještě krátce poté vytíženou filmovou herečkou. Pocházela z Paříže a její vlastní jméno bylo Simone Denise Bruleport, od počátku své herecké kariéry ale užívala pseudonym Noëlle Norman. K filmu se dostala díky tomu, že se od dětství věnovala tanci a poprvé se před kamerou mihla ve výpravném snímku Sachi Guitryho HISTORKY ELYSEJSKÝCH POLÍ (Remontons les Champs-Elysées, 1938).

Až po válce ji do středně velkých rolí angažovali režiséři sice nijak velkých uměleckých ambicí, ale komerčně velmi úspěšní. Jean Boyer jí poskytl velkou příležitost v postavě Clotilde du Manoir ve filmu CASANOVOVA DOBRODRUŽSTVÍ (Les aventures de Casanova, 1947), v témže roce hrála jednu z hlavních rolí v dramatu ZÁVRATĚ (Vertiges, 1947) režiséra Richarda Pottiera. Režisér Marcel Achard, s nímž již předtím pracovala v divadle, ji pak obsadil do velké úlohy Marie Pradeau v hudebním filmu ze života skladatele Jacquese Offenbacha PAŘÍŽSKÝ VALČÍK (La valse de Paris, 1950). Zmínku si zaslouží i další práce v Itálii, kde v hlavní ženské roli Eleny byla partnerkou Vittoria Gassmana v adaptaci literární předlohy VĚČNÝ ŽID (L'ebreo errante, 1948).

I když ještě v padesátých letech dostala několik velkých rolí, jednalo se o podružnou část tehdejší francouzské filmové produkce, zmiňme alespoň poměrně úspěšnou kriminálku OSMNÁCT HODIN MEZIPŘISTÁNÍ (Dix-huit heures d'escale, 1955), v níž vytvořila manželskou dvojici s G. Marchalem. Před filmovou kamerou stála naposledy v roce 1959.

Noëlle Norman spáchala sebevraždu, když se několik dní po svých 64. narozeninách předávkovala prášky. Tehdy byla již dávnou zapomenutou herečkou, svou prací v letech 1938-1959 nicméně obohatila bezmála čtyřicet francouzských a italských filmů. Jejím manželem byl divadelní herec a režisér Dominique Nohain (*1925).


7.1.1921
Paříž, Île de France, Francie
11.1.1985
Villeneuve-sur-Verberie, Francie
Noëlle Norman csfd

Le Grand ChefLiebe ist ja nur ein MärchenDix-huit heures d'escalePiédalu députéDescendez, on vous demandeValse de Paris, LaBataille du feu, LaOn demande un assassinDiamant de cent sous, LeJo-la-RomanceL'ebreo erranteÉmile l'AfricainAventures de Casanova, LesMonsieur ChasseZápas ze smrtíMalheurs de Sophie, LesUne femme coupée en morceauxFalbalasCoup de têteDes jeunes filles dans la nuitHonorable Catherine, L'Inévitable M. Dubois, L'Mademoiselle BéatriceDuchesse de Langeais, LaModrý šátekPension JonasCe n'est pas moiMarido provisional, ElDopo divorzieremoIl cavaliere di KrujaFinisce sempre cosìGrand-pèreJeunes filles en détresseRappel immédiatHistorky Elysejských polí


Aktualizace osobnostního profilu Noëlle Norman: 2.11. 2023 14:39