Tom Hooper 51 let


Celým jménem Thomas George "Tom" Hooper je britský televizní a filmový režisér. Narodil se a vyrostl v Londýně. Vzdělání získal na Highgate School a Westminster School. Drama a angličtinu ho učil na Highgate bývalý herec divadelní společnosti Royal Shakespeare Company Roger Mortimer. Později absolvoval i Univerzitu v Oxfordu. Jeho otec Richard byl anglický mediální podnikatel a matka Meredith australská autorka.

Po režii několika epizod britského sitcomu ŠEST V TOM (1997) a dramatické mini série LOVE IN A COLD CLIMATE (2001), o rok později přichází Hooperův první celovečerní, televizní film s romantickým příběhem, s názvem DANIEL DERONDA, tento film získal v roce 2003 na televizním festivalu v kanadském městě Banff ocenění "Nejlepší minisérie". Dalším televizním snímkem, který natočil je krimi HLAVNÍ PODEZŘELÝ: POSLEDNÍ SVĚDEK, v hlavní roli se zde představila jedna z předních britských hereckých osobností Helen Mirren. Dalším z Hooperových režijních počinů je drama RUDÝ PRACH (2004), v čele s americkou herečkou Hilary Swank.

Za nejlepší film nebo televizní seriál získal Tom Hooper Zlatý glóbus tři roky po sobě (2007/8/9). Jeho životopisný, historický seriál JOHN ADAMS (2008), který vypráví příběh výjimečného muže a druhého amerického prezidenta, s Paulem Giamattim a Laurou Linney v hlavních rolích, získal čtyři Zlaté glóby a třináct ocenění Emmy.

V roce 2009 zfilmoval další z příběhů založených na skutečné události, když představil sportovní drama PROKLETÝ KLUB, o 44 dní dlouhé trenérské misi kontroverzního anglického manažera Briana Clougha (Michael Sheen), jehož angažmá u tehdejších anglických fotbalových mistrů: Leeds United se bez jeho věrného asistenta Petera Taylora (Timothy Spall) vůbec nepovedlo.


1.10.1972
Londýn, England, Velká Británie
Tom Hooper csfd

CatsDánská dívkaBídníciKrálova řečProkletý klubLord LongfordRudý prachHlavní podezřelý: Poslední svědekDaniel DerondaJeho temné esenceJohn AdamsKrálovna AlžbětaLove in a Cold ClimateŠest v tomEastEndersJaguar: RendezvousHollywood InsiderZlatý Glóbus 2016Close Up with the Hollywood ReporterZlatý Glóbus 2011The 58th Annual Primetime Emmy AwardsTavis SmileyThe Making of the Danish GirlBídníci: od románu k filmu a muzikáluKing George VI: The Man Behind the King's SpeechThe Story of the Costume Drama


Aktualizace osobnostního profilu Tom Hooper: 18.11. 2023 15:30