Libuše Koutná (1931 - 1991)


Libuše Koutná byla významnou českou scenáristkou, režisérkou i spisovatelkou věnující se tvorbě pro děti. Tento směr její tvorby předznamenalo již studium v letech 1952–1957 na právě vzniklé loutkářské katedře na DAMU. Již na škole začala spolu s většinou svých spolužáků, mezi něž patřili např. Naděžda Munzarová či Jaroslav Vidlař, externě spolupracovat s Československou televizí. Po absolvování školy sem nastoupila natrvalo a vydržela zde v podstatě celý život.

Řadu let Koutná spolupracovala s časopisem „Čtyřlístek“, ať už v letech 1991–1992 jako autorka samotných příhod této populární čtveřice (napsala celkem osm příhod plus jednu navíc pro speciální číslo) tak především v letech 1984–1992 jako autorka 18 příběhů Káti a Škubánka, podle jejíhož scénáře rovněž vznikl i večerníček.


24.12.1931
Plzeň, Československo
6.11.1991
Praha, Československo
Libuše Koutná csfd

Dvanáct měsíčkůPlivníkVšechny krásy životaBarnabáš a Tobiáš aneb cestovní kancelář KrasohledKdo probudí Pindruše ...?Moudrá sovaO princi BečkoviPaní LiškaSedm sestřičekO princezně na klíčekPojď, dáme sbohem žízniPůl pejskaStřecha nad hlavouJak se mele babí hněvO štěstí a krásePohádka o lidské dušiŠtěstí má jméno JonášMalý vodní hadMoje zlaté holkyNeznámé břehyO Rozárce a zakletém králiPusu, pusu, pusu!Cesta do srdce osmého trpaslíkaLupa je tlustý skloO princezně SolimánskéPrincezny na trvalouVelká kočičí pohádkaDoktorská pohádkaNa semaforu zelenáO brokátové růži a slavíku z perletiPošťácká pohádkaJak se peče štěstíLoupežnická pohádkaNebojte se na ČesnečceO Ptáku OhnivákuVeronika, prostě NikaBílá kočičkaHastrmanská povídačkaJedničky má papoušekO hruškách ušatkách a jablíčku parohátkuPodej mi ruku a přestaň se bátJežčí kůžeKačenka a ZlatovlásekDary hadího králeFlorijánkovo štěstíKam uhnout očimaVo BrikitěBylo, nebyloIvanka a MarijkaO Terezce a paní MadamO stříbrném kamínkuZlaté pometloHamernická povídačkaNarozeninyO princezně SolimánskéZavolejte a přijeďteO chrabré KorduleKocour v bačkoráchKrkonošské hromováníKlíčová dírka pro zvědavou princeznu


Aktualizace osobnostního profilu Libuše Koutná: 16.11. 2023 08:46