Mykelti Williamson 67 let


Jedna z mála hollywoodských osobností která, ačkoli hraje v úspěšných filmech a spolupracuje s těmi nejvýznamnějšími americkými tvůrci - zůstává stále tak trochu stranou širšího zájmu diváků i odborné kritiky. Mykelti Williamson se narodil v St.Louis, jeho matka byla účetní a otec člen letecké ochranky. Za své neobvyklé křestní jméno vděčí svému dědečkovi, který byl příslušníkem kmene Černonohých indiánů a v jejich jazyce Mykelti znamená něco jako "duch" nebo "tichý přítel".

V průběhu 80. let se začal objevovat v epizodních rolích v nejrůznějších televizních seriálech, např. "STARSKY AND HUTCH". Na filmovém plátně si odbyl debut v r.1984 vedlejší rolí v akčně-romantickém muzikála Waltera Hilla OHNIVÉ ULICE. Rok od roku narůstal počet jeho příležitostí i kvalita snímků na nichž se podílel. Podobně jako jiný herec tmavé pleti Samuel L. Jackson, Mykelti rád přijímá role jak ve vysokorozpočtových blockbusterech, tak malých nezávislých filmech a stíhá klidně i čtyři-pět projektů za rok. Hojně spolupracoval např. s režisérem Michaelem Mannem, jenž mu svěřil roli už v pilotním snímku ke svému populárnímu seriálu "MIAMI VICE" a následně s ním natočil ještě slavný krimi-thriller HEAT,kde se objevil po boku takových jmen jako Al Pacino či Robert de Niro, a sportovní drama o legendárním boxerovi s názvem ALI.

S Johnem Travoltou si zahrál v komediálním dramatu BARVY MOCI, jenž vznikl ve francouzsko-britsko-německo-japonské koprodukci. Parťáka Nicolase Cagea s přezdívkou "Baby-O" ztělesnil ve hvězdami nabitém akčním trháku CON AIR. Mohly jsme jej vidět též v divácky úspěšném rodinném snímku ZACHRAŇTĚ WILLYHO! nebo válečném dramatu TŘI KRÁLOVÉ. Zde se mohl na place potkat třeba s Georgem Clooneyem nebo Markem Wahlbergem.

Ačkoli Mykelti Williamson vždy ztvárňoval jen vedlejší charaktery, jeho postavy obvykle na plátně nepřehlédnete. Taková je i jeho zřejmě nejslavnější úloha - prostoduchého vojáka Benjamina Buforda Blue alias "Bubby" nejlepšího přítele ústředního hrdiny v několika Oscary oceněné tragikomedii Roberta Zemeckise FORREST GUMP. Mykelti je potřetí ženatý a má tři dcery.


4.3.1957
Saint Louis, Missouri, USA
Mykelti Williamson csfd

North of the 10The Holiday StockingCísař: Občanská válkaMáslovo poslední jídloThe 24thDon't Let GoCanal StreetRun the RaceSvatá JudyThrillerOčista: Volební rokPlotyConvergenceYou Bury Your OwnHollows GroveOsudová chvíleHave a Little FaithHigh SchoolNezvratný osud 4PartnersČernej DynamitBall Don't LieZlostMelodie mého srdceSpinning Into ButterATLFatwaNabít a zabítThe Secret ServiceZabiji NixonaNaše AmerikaAliThe Fugitive - PilotUlice bez láskyHaving Our Say: The Delany Sisters' First 100 YearsTři královéBarvy mociMutant 2Velké dítě Gideon12 rozhněvaných mužůCon AirPravda a ležRána jistotyČerná kavalérieSoul of the GameAž si vydechnuCo si ušít do výbavyNelítostný soubojZachraňte Willyho 2Forrest GumpMoje cudzie detiZachraňte Willyho!Prvotní sílaVrah mezi námiMiracle MilePolice Story: Monster ManorYou Talkin' to Me?Číslo jedna s kulkouTrenérkaOhnivé ulice


Aktualizace osobnostního profilu Mykelti Williamson: 1.11. 2023 14:03