Josef Bláha (1924 - 1994)


Maminka Josefa Bláhy byla Slovinka, otec Čech. Sám Bláha se narodil v Jugoslávském Novom Mestě, ale už od jedenácti let žil v Praze. Vychodil měšťanku a absolvoval dvouletý obchodní kurs, ale už v té době nadšeně ochotničil. Cestu na divadelní prkna mu ovšem zbrzdila II. světová válka a totální nasazení. Bezprostředně po osvobození se vrátil ke svému koníčku (působil krátce v Divadle Ference Futuristy) a současně studoval vytouženou DAMU ve třídě Ladislava Peška. Pln ideálů vstoupil do komunistické strany, ale narozdíl od mnoha jiných kolegů záhy pochopil, jak se věci mají. Vyřešil to jednoduše - s předstíranou bolestí v srdci soudruhům sdělil, že ztratil stranickou knížku a za tento přečin byl z KSČ vyloučen.

S filmem se poprvé potkal v roce 1947, kdy se spolu s Milošem Kopeckým objevil v davu bouřících se studentů ve snímku JÁN ROHÁČ Z DUBÉ. Když byla o mnoho let později na chodbě vinohradského divadla vystavena fotografie z filmu, mladičkého Kopeckého nepoznal nikdo, Bláhu každý. Disponoval už tehdy velkýma tmavýma očima, které s pomocí mohutného obočí dokázaly hravě střídat výrazy nekompromisní autority a otcovského dobráctví.

To samozřejmě neuniklo pozornosti filmových režisérů a Josef Bláha tak hrál ve více než padesáti filmech. Všeobecně známým se přesto stal až koncem šedesátých let, přeevším díky roli zasmušilého inspektora Brůžka z televizního retroseriálu HŘÍŠNÍ LIDÉ MĚSTA PRAŽSKÉHO a jeho čtyř filmových odnoží. Na diváky ale hluboce zapůsobil i jeho vrah Halík z detektivky NA KOLEJÍCH ČEKÁ VRAH, hrabě Šternberk z Vávrova KLADIVA NA ČARODĚJNICE a čtyřruký ředitel čarodějnické školy v DÍVCE NA KOŠTĚTI.

Velice často Bláhu obsazoval multižánrový režisér Jindřich Polák. Po několika menších rolích tak jejich spolupráce vyvrcholila Bláhovou snad nejznámější rolí akademika Filipa, šéfa vědecké expedice cestovatelů v čase v kultovním sci-fi seriálu NÁVŠTĚVNÍCI z roku 1983. Jinak se Bláha v průběhu osmdesátých let už šetřil. Až na výjimky (horkokrevný šéfredaktor Bonnelli v BAMBINOTU) se ve filmu a v televizi přestal objevovat. Částečně z důvodu nedostatku zajímavých nabídek, částečně pro zhoršující se zdravotní stav.


8.6.1924
Novo Mesto, Slovenia, Jugoslávie
6.12.1994
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Josef Bláha csfd

BludištěChlapská čestDědek BártaPoklad rytíře MilotyMy se vlka nebojímeStařeček vavříny vídeňské slávy ověnčený aneb ZpronevěraViktor VelikýChobotnice z II. patraKořánův lesNení sirotek jako sirotekZikmund řečený Šelma ryšaváJak se tančí brumbambulePrincezny nejsou vždycky na vdáváníOhnivé ženySanta LuciaVenkovanZaspala nevěsta1. Máj v Národním divadle roku 1898Dva útržky ze života mužeJako kníže RohanRadosti životaBhudžangásana znamená KobraKdo si hraje, nezlobíSlužební cestaUbohý pan KufaltŽebřík ke hvězdám1. máj 1890Anna proletářkaHra o královnuHrdina se nebojíKoupím chalupu v Jižním MěstěLakovkaSignum laudisV hlavní roli Oldřich NovýDnes v noci hvězdy nezhasnouHistorie začíná pod kaštanyMartinec a ti druzíMuzika pro dvaNebožtíci na báleOd zítřka nečarujiPoplach v oblacíchPoprask na silnici E 4TchánTvář za sklemBrácha za všechny penízeJá nechci být vílaMuž pro domácnostMuž s orlem a slepicíTajemství Ocelového městaVdovcovy intimní večeryJak se točí RozmarýnyJá bych se tak ráda vdávalaJá zůstanu věrnýMamzelle NitoucheMiluška a její zvířátkaMílařiUragán DonnaZítra vstanu a opařím se čajemDalskabáty, hříšná ves aneb Zapomenutý čert


Aktualizace osobnostního profilu Josef Bláha: 13.11. 2023 20:24