Dan Hedaya 83 let


Americký herec Dan Hedaya se narodil 24. července 1940 v Brooklynu v New Yorku a vyrůstal v části Bensonhurst. Je židovského původu a vystudoval literaturu na Tufts University v Medfordu. Předtím než se začal plně věnovat herectví, tak učil několik let na nižší střední škole. V počátcích herecké kariéry si vyzkoušel několik her v divadle, mimo jiné i v Shakespearových dílech Hamlet nebo Jindřich V.

Zlom představovala role podváděného manžela Juliana Martyho v dnes již kultovním debutu bratrů Coenů ZBYTEČNÁ KRUTOST, díky níž se dostal do širšího podvědomí filmových fanoušků. Jeho další snímek byl STAHUJÍCÍ SE SMYČKA, o policistovi, který vyšetřuje podivné vraždy mladých žen. Policistu si zde zahrál legendární Clint Eastwood. Poté se objevil v romantickém snímku LEHKOMYSLNÍ. Významější herecký part si střihl i v klasickém akčím snímku KOMANDO s Arnoldem Schwarzeneggerem, o bývalém veliteli elitní vojenské jednotky, který se snaží získat zpět svou dceru ze spárů únosců. Za zmínku jistě stojí i role v komedii MAFIÁNI režiséra Briana De Palmy, v němž se před kamerou objevil společně s Dannym De Vitem a Harveym Keitelem. Do konce 80. let se pak objevil v thrilleru PSYCHOPAT ZE SAN FRANCISKA a v romantických komediích JULIE A JEJÍ MILENCI a JOE KONTRA SOPKA.

V roce 1991 získal roli ve slavném snímku Barryho Sonnenfelda ADDAMSOVA RODINA. V 90.letech hrál v mnoha kvalitních a úspěšných snímcích z nichž za zmínku určitě patří drama NEVINNÉ TAHY z prostředí hráčů šachových partií, BENNY A JOON s Johnnym Deppem a Julianne Moore, romantickém westernu MAVERICK s Melem Gibsonem a Jodie Foster a v oscarových OBVYKLÝCH PODEZŘELÝCH Briana Singera. V roce 1995 hrál ex-prezidenta Richarda Nixona v životopisném dramatu NIXON, od legendárního režiséra Olivera Stonea, v němž hlavního hrdinu ztvárnil Anthony Hopkins. Vidět jsme ho mohli také v thrilleru VÝKUPNÉ, kde zoufalý milionář (Mel Gibson) čelí krutým únoscům jeho syna a požadují po něm výkupné. Úspěch slavil i s dramatem MARVINŮ POKOJ s Meryl Streep, Diane Keaton a Leonardem Dicapriem. Za roli v tomto filmu byl nominován na cenu Screen Actors Guild Award a díky němu měl šanci se před kamerou opět setkat se svým dřívějším hereckým kolegou Robertem De Nirem. Herecky se podílel i na výtečném snímku MANIAK, o dívce (Reese Witherspoon),kterou pronásleduje neznámý muž (Kiefer Sutherland).

Následovala role v komedii KLUB ODLOŽENÝCH ŽEN. Zde hrál bývalého manžela Bette Midler, který svou ženu podváděl s o několik let mladší ženou. Poté účinkoval v akčním filmu DENNÍ SVĚTLO, o lidech,kteří uvíznou v troskách polozbořeného tunelu. FilmovÍ fanoušci si ho jistě vybaví i ve čtvrtém pokračování legendární scifi série VETŘELEC, komedii SVATBA NARUBY, v další komedii EXTRA ŽIVOT, dramatu ŽALOBA. V roce 1999 si opět zahrál ex-prezidenta Richarda Nixona v komedii DICK a za své ztvárnění této role získal nominaci na cenu Golden Satellite Award v kategorii nejlepší herec ve vedlejší roli. Jeho filmografie čítá i několik dalších zajímavých filmů jako například boxerské drama HURIKÁN V RINGU, akční film DRSNEJ SHAFT nebo AKCE PELIKÁN. V roce 2001 si Dana vybral režisér David Lynch do svého snímku MULHOLLAND DRIVE. Dan se za svou bohatou kariéru také objevil v mnoha televizních snímcích jako například NEPRAVDIVÝ PŘÍBĚH, DRUHÁ OBČANSKÁ VÁLKA, ODVAHA, THE DOLLMAKER nebo ZTRÁTA DŮVĚRY. Mimo to si zahostoval i v mnoha seriálech jako KOJAK, MIAMI VICE, PADLÍ ANDĚLÉ, MŮJ PŘÍTEL MONK, SOUDKYNĚ AMY nebo POHOTOVOST. Za své epizodní účinkování v seriálu NYPD BLUE dokonce získal i cenu Emmy. Naposled jsem ho mohli vidět v seriálu THE BOOK OF DANIEL.


24.7.1940
Brooklyn, New York City, New York, USA
Dan Hedaya csfd

SlapfaceThe God CommitteeFunny FaceThe Big TakeBlack Dog, Red DogPokořeníClutterThe NormalsVelká krizePoslední gigoloThe Warrior ClassMilenci z pizzerieRobotiStrangers with CandyBratranci z AmerikyNebezpečná známostNové šatyZákeřný lékMulholland DriveThe MyersonsVýtah smrtiAkce PelikánDrsnej ShaftVyjímečná dobrodružství  Super DavaHradba mlčeníHurikán v ringuMulholland Dr.ČmuchalkyNoc v RoxburyŽalobaDruhá občanská válkaExtra životSvatba narubyThe Garden of RedemptionVetřelec: VzkříšeníDenní světloKlub odložených ženManiakMarvinův pokojVýkupnéBezmocnáJako štvaná zvěřNixonObvyklí podezřelíScénář smrtiZemřít pro...Because Mommy WorksDalší půlnoční běhMaverickMidnight Run for Your LifePůlnoční běh stále dokolaZtráta důvěryBenny a JoonBod varuNepravdivý příběhNevinné tahyObjev rokuPan BáječnýPoslíčekČtyři oči


Aktualizace osobnostního profilu Dan Hedaya: 27.3. 2024 16:31