Joan Allen 67 let


Význačná americká divadelní a filmová herečka se narodila 20. srpna 1956 ve městě Rochelle v americkém státě Illinois. Jako premiantka absolvovala katedru divadelního herectví na Eastern Illinois University. Poté se přestěhovala do Chicaga, kde spoluzakládala renomovanou Steppenwolf Theatre Company spolu s herci jmen jako Gary Sinise a John Malkovich.

Po stále výraznějších rolích ve filmech V NEPŘÁTELSKÉM POLI (1989) a ETHAN FROME (1992) byla Allenová nominována na Oscara za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli za výtečné stvárnění První dámy Pat Nixonové ve filmu Olivera Stonea NIXON. Kladný ohlas na její výkon jí roku 1995 konečně zajistil pozornost Hollywoodských studií, jakou si už léta zasluhovala čehož hned následujícího roku využila rolí Elizabeth Proctorové v Hytnerově filmové adaptaci divadelní hry ČARODĚJKY ZE SALEMU. Za tuto roli byla opět nominována na Oscara.

Joanina cena dále stoupla roku 1997, kdy se objevila v dnes již proslulém filmu Anga Lee LEDOVÁ BOUŘE. V roli stresované ženy v domácnosti vyšší střední vrstvy v Connecticutu se setkala například s Kevinem Klinem, Sigourney Weaverovou, Christinou Ricciovou či Tobeym Maguirem.

Ještě téhož roku se vydala opačným směrem rolí manželky agenta FBI (John Travolta) ve slavném thrilleru Johna Woo TVÁŘÍ V TVÁŘ. Poté se vrátila do polohy ženy v domácnosti ve výborně hodnoceném komediálním dramatu odehrávajícím se v padeátých letech PLEASANTVILLE. Za zmínku dále stojí role ve filmu KANDIDÁTI s Garym Oldmanam a Jeffem Bridgesem, za kterou byla opět nominována na Oscara. Roku 2004 se vedle dramatu ZÁPISNÍK JEDNÉ LÁSKY objevila coby agentka CIA Pamela Landyová pronásledující Matta Damona v BOURNOVĚ MÝTU a roku 2005 si zahrála po boku Kevina Costnera v dramatu UPSIDE OF ANGER.


20.8.1956
Rochelle, Illinois, USA
Joan Allen csfd

RoomDobré manželstvíBourneův odkazGood SharmaGeorgia O'KeeffeováHačikó - příběh psaRallye smrtiBourneovo ultimátumBonnevilleVztekle tváAnoBournův mýtusZápisník jedné láskyZapomenuté místoMlhy AvalonuThe Big ShowKandidátiKdyž obloha padáZuřivostPleasantville: Městečko zázrakůLedová bouřeTváří v tvářČarodějky ze SalemuNixonŠílená láskaEthan FromeJosh a S.A.M.Nevinné tahyBez varování: Skutečný příběh Jamese BradyhoV nepřátelském poliTucker: Člověk a jeho senPokoj v podkrovíAll My SonsPeggy Sue se vdáváČervený drakNebezpečné situaceSay Goodnight, GracieLisey a její příběhThe FamilyZločinLuckFrasierPásmo soumrakuEvergreenKdo bude psát naši historiiRickover: The Birth of Nuclear Power


Aktualizace osobnostního profilu Joan Allen: 31.10. 2023 16:51