Brian Blessed 87 let


„Proč dostávám takové role? Asi proto, že ostatní herci by je nedokázali zahrát. Nemají na to dost energie.“

Brian Blessed se narodil v severoanglickém Mexborough na podzim roku 1936, dětství prožil v hornické vesničce Goldthorpe, kde se jeho otec, William Blessed, věnoval činnosti obzvláště v té době nebezpečné - dobývání uhlí. Pro Briana chtěl lepší osud, ale když měl vážný pracovní úraz, musel jeho syn odejít ze školy a najít si práci. Brian tak byl nucen se již ve čtrnácti letech zapojit do pracovního procesu (pracoval mj. jako hrobník). V osmnácti letech se nervově zhroutil, ale s pomocí rodiny a přátel se mu podařilo opět se postavit na nohy, takže mohl absolvovat vojenskou službu - sloužil u Královského letectva jako parašutista.

K divadlu Brian přičichl už jako mladý chlapec, totiž ve školních představeních, a ta vůně se mu zalíbila. Není proto divu, že se snažil herectví věnovat systematičtěji, což se mu podařilo, když nastoupil na prestižní Bristol Old Vic Theatre School. Tam se také setkal se svým dlouholetým blízkým přítelem Patrickem Stewartem, se kterým jej mimo jiné spojuje láska k nesmrtelnému bardu Williamu Shakespearovi.

Koncem šedesátých let se začal zajímat o horolezectví a brzy se jeho pozornost stočila směrem k nejvyšší hoře světa. Na Everest se vydal celkem třikrát. Poprvé z toho byl film GALAHAD OF EVEREST (1991), podruhé, roku 1993, vystoupal do osmi a půl kilometru, čímž se stal nejstarším člověkem, který kdy dosáhl takové nadmořské výšky bez kyslíkového přístroje. Naposledy se na Everest podíval v roce 1996, opět s kamerou, když natáčel dokument pro britskou televizní stanici Channel 4. Brianovy sportovně-cestovatelské aktivity se však neomezují jen na horolezení, má za sebou cestu na severní pól nebo venezuelskou expedici Ztracený svět.


9.10.1936
Mexborough, Hrabství York, England, Velká Británie
Brian Blessed csfd

Banking on Mr. ToadDark Ascension II: The Journey to HellShed of the DeadRobin Hood: The RebellionDark AscensionLegenda Země Oz: Dorotka se vracíPiráti!Cesta na vrcholAgent CrushObchod stoletíJak se Vám líbíMeč spravedlnostiMist: The Tale of a Sheepdog PuppyThe ConclaveAlexander VelikýCabbages & QueensOlympiad 448 BC: Olympiad of Ancient HellasDevil's HarvestNěkdo musí z kola venKing LearNejvětší obchodní dům na světěStar Wars: Epizoda I - Skrytá hrozbaTarzanThe Nearly Complete and Utter History of EverythingMacbethKateřina VelikáThe BruceÚnosChasing the DeerMacGyver: Ztracený poklad AtlantidyLady ChatterleyováMnoho povyku pro nicBack in the U.S.S.R.Žabák FreddieRobin Hood: Král zbojníkůWaiting for GodotZajatci ctiBlood Royal: William the ConquerorJindřich V.Pán z BallantraeCesta do ČínyPes baskervillskýCosmic PrincessFlash GordonBeginning, TheInto InfinityMidsummer Nightmare, AStory of David, TheGreat Alfred, TheKing Arthur, the Young WarlordRecruiting Officer, TheJindřich VIII. a jeho šest ženMuž jménem La ManchaPoslední údolíThe Trojan WomenRodinné poutoWhom God Hath JoinedWine of IndiaBarrister at Law


Aktualizace osobnostního profilu Brian Blessed: 9.10. 2023 09:21