Steve Coogan 58 let


Steve Coogan začínal jako jevištní komik, v domovské Anglii se vypracoval mezi nejpopulárnější komiky a jeho účinkování zahrnuje celou řadu show i britcomů. Proslul zejména díky svému komediálnímu alter egu, ignorantském moderátorovi Alanu Partridgeovi, jehož eskapády si už vysloužily několik rozhlasových i televizních sérií. Posléze se Coogan začal objevovat pravidelně jako komik na obrazovkách britských televizí. Roku 1994 obdržel cenu British Comedy Awards pro nejuznávanější osobnost v oboru komedie.

V retru NONSTOP PÁRTY (2002), které vzpomíná na manchesterskou hudební scénu let sedmdesátých, ztělesňuje televizního moderátora Tonyho Wilsona, jenž propadá právě se rodícímu punku. Zajímavou šanci ale dostal už dříve v jedné z povídek “Bratranci?“Jarmuschova snímku KAFE A CIGÁRA (2003), kde na relativně malém prostoru vykresluje nafrněnou hvězdičku, jež si nevidí ani na špičku nosu.

Poté následovala ústřední role v dobrodružné CESTĚ KOLEM SVĚTA ZA 80 DNÍ (2004), kde ztvárnil výstředního vynálezce Philease Fogga a tragikomedie ŠŤASTNÉ KONCE (2005) o nevypočitatelnostech života i lásky. Pro roli Philease Fogga režisér Coraci už od začátku počítal s britským hercem Stevem Cooganem: "Musíte věřit, že Fogg je génius, ale také to je tak trochu legrační týpek. Když jsem Stevea viděl ve filmu Nonstop party, hned mi bylo jasné, že jsem našel svého člověka," říká. Coogan byl příležitostí zahrát si Fogga ihned nadšen: "Cesta kolem světa je slavný příběh. Je to velká zodpovědnost, ztělesnit takovou proslulou postavu, o které už každý čtenář má nějakou představu a od vás očekává, že tuto představu naplníte. Ale právě to mě na té roli přitahovalo."

Ve filmu TRISTRAM SHANDY (2006) si zahrál sám sebe - Steva Coogana, který ve filmu hraje Tristrama Shandyho i postavu jeho otce. Michael Winterbottom natočil údajně nezfilmovatelný román Laurence Sterna z osmnáctého století “Život a názory blahorodého pana Tristrama Shandyho“ tak záviděníhodně lehkými tahy, až připravil bez debat jeden z nejvtipnějších snímků sezóny.


14.10.1965
Middleton, Manchester, England, Velká Británie
Steve Coogan csfd

Já, padouch 4Ztracený králThe Trip to GreeceGreedProfesor a šílenecHolmes a WatsonIdeální domovIrreplaceable YouPrázdné řečiStan a OllieJá, padouch 3Osudová večeřeThe Trip to SpainAlan Partridge's Scissored IsleIm TodestraktMindhornTajný život mazlíčkůMimoniNoc v muzeu: Tajemství hrobkyNorthern SoulThe Trip to ItalyAlan Partridge: Alpha PapaJá, padouch 2Král ze SohoPhilomenaCo všechno věděla MaisieRuby SparksBeznadějný troubaDarkwood ManorBenga v zálozeMarmadukPercy Jackson: Zloděj bleskuThe TripNoc v muzeu 2Politické kruhyWhat Goes UpHamlet na kvadrátHledá se AmandaPohádka ze zátokyTropická bouřeJednotka příliš rychlého nasazeníAlibiMarie AntoinettaNoc v muzeuTristram ShandyŠtastné konceAll Star Comedy Show, TheCesta kolem světa za 80 dníZakletá EllaKafe a cigáraThe Private Life of Samuel PepysCruise of the GodsNonstop pártySmall Summer Party, AVálka policajtůAlenka v zemi za zrcadlemLive from the LighthousePomsta bude sladká!Steve Coogan: The Man Who Thinks He's ItIntroducing Tony Ferrino: Who and Why? A Quest


Aktualizace osobnostního profilu Steve Coogan: 30.10. 2023 13:39