Dalimil Klapka (1933 - 2022)


Většina z nás zná spíše hlas tohoto herce a málokdo by jej poznal i na televizních obrazovkách, přitom poručíka COLUMBA nebo dědy Simpsona ze seriálu SIMPSONOVI zná opravdu každý. Dalimil Klapka se narodil 22. května 1933 v Praze. Již při studiu na Jiráskově pedagogickém gymnáziu se věnoval ochotnickému divadlu a tak byl po úspěšném dokončení přijat na DAMU, kterou v roce 1957 zdárně dokončil.

Ve filmu známe Dalimila Klapku spíše z menších rolí. Z významnějších filmů si zahrál v komedii PŘÍSTĚ BUDEME CHYTŘEJŠÍ STAROUŠKU nebo ve filmu JARNÍ POVĚTŘÍ a SATURNIN. Více rolí ztvárnil v seriálové tvorbě. Svoji tradiční menší roli měl v seriálu 30 PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA, kde ztvárnil dr. Bendu. Z dalších menších seriálových rolí je nutné jmenovat seriál RODÁCI, KŘEČEK V NOČNÍ KOŠILI, DNES V JEDNOM DOMĚ, NÁHRDELNÍK a PANOPTIKUM MĚSTA PRAŽSKÉHO. Pokaždé se jednalo o postavy, které se objevily jednou nebo dvakrát za celý seriál.

Jeho největším přínosem pro českou tvorbu je však práce v dabingu. Jeho nejvýznamnější dabingovou rolí je namluvení Petera Falka ve veleúspěšném detektivním seriálu COLUMBO. Druhou známou rolí je děda Abraham Simpson v animovaném seriálu SIMPSONOVI. Kromě těchto rolí nadaboval desítky dalších postav. Jako dabér účinkoval ve filmu PRAVÁ A LEVÁ RUKA ĎÁBLA s Budem Spenserem a Terencem Hillem, ZLATÉ DÍTĚ s Eddiem Murphym, ČAS POMSTY s Doléhej Lundgrenem a v dalších. Kromě již zmiňovaného seriálu SIMPSONOVI propůjčuje svůj hlas do nejrůznějších animovaných filmů a seriálů jako například: MALÁ MOŘSKÁ VÍLA, ŽELVÍ NINDŽOVÉ, ZVONÍK U MATKY BOŽÍ, PINOCCHIOVA DOBRODRUŽSTVÍ nebo třeba ÚŽASŇÁKOVI.

Kromě výše uvedených rolí spolupracoval také Dalimil Klapka na světoznámé české počítačové hře MAFIA, kde namluvil roli Franka.


22.5.1933
Praha, Československo
14.6.2022
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Dalimil Klapka csfd

Bitva kuchařůKozí příběh se sýremDědeček automobilSaxána a Lexikon kouzelKozí příběh - Pověsti staré PrahyExpertiVšichni musí zemřítBankrotářiDědictví slečny InnocencieMach, Šebestová a kouzelné sluchátkoZázračné mečeEx offoKrálovny kouzelného lesaO modrém ptáčkuSaturninMuž, který neměl důvěruJmenuji se po tátoviKrálovna štěstíNaděje má hluboké dnoRakovina vůleRomance o vodníkoviZkouška kvalityPřípad se psemViktor VelikýBoganOpožděná vraždaHaváriePanská 8ZátahKudláčkova metodaMilo Barus, der stärkste Mann der WeltRadikální řezPražská terčovnicaPříště budeme chytřejší, staroušku!Tajný úkol1. máj 1890Dobrodružství Robinsona Crusoe, námořníka z YorkuMěsíční tóninaTa chvíle, ten okamžikČím kdo žijeAnna proletářkaHad z rájeMuž přes palubuPředjaříRomanetoRozedněníRukojmí v Bella VistaZastřený barevný světMuž pro domácnostPreclíková válkaVítekSkleněná vesniceKrajkový šátekOhnivý májSokolovoObhájceDvě věci pro životKrálovna Černá růžeSlepé střevoDívka na koštěti


Aktualizace osobnostního profilu Dalimil Klapka: 3.4. 2024 17:14