Renato Pozzetto 83 let


Renato Pozzetto se narodil 14.července 1940 v obci Laveno-Mombello v provincii Varese v italském regionu Lombardie, který se nachází asi 60 km severozápadně od Milána. Narodil se v dělnické rodině a své dětství prožil v Gemonio (Varese). Pozzetto je absolventem technického institutu.

Od poloviny sedmdesátých let Renato začíná svou sólovou kariéru a debutuje ve filmu PER AMALE OFELIA (1974). Film je pro Renata možností ukázat svá nenapodobitelná herecká gesta a výrazy obličeje. Stává se populárním komikem a jeho absurdní humor v originální situacích se stává jedním z klasických rysů typické italské komedie. Vše je doplněno o vytříbený „milánský“ akcent. Objevuje se ve velkém množství filmů s převážně komediální tématikou. TŘI TYGŘI PROTI TŘEM TYGRŮM (1977), JSEM FOTOGENICKÝ (1980), CUKR, MED A FEFERONKA (1980), PANNA NEBO OREL (1982), CHUDÁČEK BOHÁČ (1983), DVA SPOLEČNÍCI (1992), OGGI SPOSI (2009) a mnoho dalších. Svérázným způsobem ztvárnil kriminalistu ve snímku ZLOČIN A LA NEAPOL (1978). Alespoň u nás nejznámější komedií je bezesporu kinohit osmdesátých let NÁSTRAHY VELKOMĚSTA, kde Renato hraje Artemia, vesničana, který se ve čtyřiceti letech poprvé vydává mimo svou vesnici a to na traktoru a rovnou do Říma. Že do nebude jednoduché je samozřejmostí.

Na počátku devadesátých let se pod vedením Neri Parentiho spojili dvě velké osobnosti italského komediálního žánru Paolo Villaggio a Renato Pozzetto. Vznikly tři části komedie LE COMICHE (BLÁZNIVÁ KOMEDIE), kde oba protagonisté v množství krátkých příběhů ukázali svoji velkou výjimečnost v komediálním žánru. Brilantní výkon předvedl Renato ve filmu DA GRANDE (1987), který byl pravděpodobně inspirací k filmu s Tomem Hanksem BIG (1988). Za tuto roli byl v roce 1988 nominován na Stříbrnou stuhu (cenu italského národního svazu filmových novinářů). V roce 1975 obdržel speciální cenu „Special David“ (David di Donatello Awards) za svůj přínos nového typu humoru. Jako nový herecký objev obdržel ve stejný rok i Stříbrnou stuhu.

Kromě herectví je Pozzetto také režisérem (například SAXOFONE-1979, nebo UN AMORE SUN MISURA-2007) u těch filmů a mnoha dalších je rovněž autorem scénáře.


14.7.1940
Laveno, Lombardie, Itálie
Renato Pozzetto csfd

Lei mi parla ancoraMa che bella sorpresaCasa e bottegaOggi sposiAmore su misura, UnTáta je kněz!Kašlu na všechnoAnche i commercialisti hanno un'animaBláznivá komedie 3Miracolo italianoDva společníciRicky a BarabášBláznivá komedie 2Poldové v akciBláznivá komedieNon piů di unoBurroCasa mia casa mia...Da grandeLetec z AquiloniLuxusní prázdninyNoi uomini duriObchodní domySette chili in sette giorniJeden horší než druhýÈ arrivato mio fratelloNástrahy velkoměstaChudáček boháčMani di fataQuesto e quelloLa casa stregataPanna nebo orelPorca vaccaRicchi, ricchissimi ... praticamente in mutandeCulo e camiciaMoje žena je čarodějniceNessuno e perfettoUno contro l'altro, praticamente amiciCukr, med a feferonkaFico d'IndiaJsem fotogenickýLa patata bollenteAgenzia Riccardo Finzi, praticamente detectiveSaxofonTesoro mioZločin à la NeapolJá jsem tygr, ty jsi tygr, on je tygrPer vivere meglio, divertitevi con noiTak například myTři tygři proti třem tygrůmVelké vyvářeníÚderné četyAch, Serafino!Bílé telefonyGianluca a LuigiLuna di miele in treDue cuori, una cappellaOpatrovnice dětíPaolo Barca, maestro elementare, praticamente nudistaPo půlnoci to roztočíme


Aktualizace osobnostního profilu Renato Pozzetto: 24.3. 2024 05:15