Guy Marchand (1937 - 2023)


„Majetek je pro mě starost. Pokud chceme dělat naši práci, musíme jet do zemí, kde lidé mají dolar na den života.“

Jeho fyzická kondice ho předurčila spíše k rolím v detektivkách a rolím svůdníků. Marchand většinou hrál po boku svých slavnějších kolegů ve vedlejších rolích. Zhruba polovinu svých filmů natočil pro televizi. Jeho prvním filmem byl RUMOVÝ BULVÁR (1971) s Lino Venturou a Brigitte Bardot, kde uplatnil i svůj hudební talent v roli herce bavícího společnost hrou na klavír a zpěvem. Následující rok se setkal s Bernardette Lafont a Claude Brasseurem ve filmu HEZKÁ HOLKA JAKO JÁ (1972). V roce 1975 se setkal před kamerou s Victorem Lanouxem ve snímku BRATRANEC A SESTŘENICE, kde hrál Marchand Pascala. Režisér Claude Pinoteau přizval Marchanda ke spolupráci na snímku LE GRAND ESCOGRIFFE (1976), hlavní roli hrál Yves Montand. K jedněm z nejpopulárnějších filmů, v nichž se Marchande objevil, patří bezesporu NĚŽNÉ KUŘE (1978) s Annie Girardot a Philippe Noiretem.

Hned začátek osmdesátých let přinesl Marchandovi úspěch v podobě Césara pro nejlepšího herce ve vedlejší roli. Získal ho za ztvárnění tupého a agresivního inspektora Belmonta ve filmu SVĚDEK (1981). Zde se Marchand setkal se dvěma kolegy, kteří tak trochu stáli u jeho profesionálních milníků. S Lino Venturou (ten ztvárnil Belmontova nadřízeného komisaře) se potkal u svého prvního filmu a po Micheli Serraultovi (ten hrál roli obviněného notáře) převzal o deset let později roli Nestora Burmy. Ale nejdříve si v NESTOR BURMA, DÉTECTIVE DE CHOC (1982) zahrál Marchand vedlejší roli. Objevil se také v epizodní roli filmu s Jean-Paul Belmondem BEZVA FINTA (1985). Roku 1987 si zahrál po boku Philippe Noireta v kriminálce UTONUTÍ ZAKÁZÁNO. V témže roce si zahrál též ve snímku LA RUMBA (1987), který se stal posledním filmem pro Lina Venturu.

Rok 1990 přinesl čtvrté významné setkání před kamerou s Philippe Noiretem, tentokrát ve velmi populární akční komedii PROHNILÍ PROTI PROHNILÝM. V roce 1991 obdržel Marchand nabídku zahrát si v krimiseriálu NESTOR BURMA. Nakonec se tento seriál vysílal až do roku 2003 a natočilo se 40 epizod. Marchaud se před filmovou kamerou potkal také s další francouzskou hvězdou, Gérardem Depardieu, ve filmu POVOLÁNÍ: UČITEL (1996).


22.5.1937
Paříž, Île de France, Francie
15.12.2023
Cavaillon, Francie
Guy Marchand csfd

La Plus belle pour aller danserLes Folies fermièresTout nous souritConvoi exceptionnelIllégitimeHledá se plyšákJen pro jistotuHibouCalomniesDunaL'Art de la fugueLa RésidenceLe Grand restaurant IIMateřské pudyStrom a lesPassUn crime très populaireDcera šéfkuchařeMísto něhoPaidV Paříži3 jours en juinLes PasseursPardonMaurice to zařídíTangos volésNoční podnikLe Cercle de BabelSuite en réToute la ville en parleTrois saisonsFugue en réLes Jours heureuxPovolání: UčitelRošťák BeaumarchaisLe Nouveau mondeLe Soleil se lève derrière le LouvreChcete zůstat sama?Matka, dcera a milenciProhnilí proti prohnilýmPříjemně se bavteCoupe-francheManželé, ženy, milenciUn père et passeŠance pro všechnyDobrý den úzkostiL' Île aux oiseauxCharlie DingoChateauroux districtGrand GuignolL'été en pente douceLa rumbaUtonutí zakázánoNenávidím herceRodinná radaVaudevilleBezva fintaLa Tęte dans le sacLe tueur tristeP'tit con


Aktualizace osobnostního profilu Guy Marchand: 6.3. 2024 15:25