Jiří Voskovec (1905 - 1981)


Jiří Voskovec (původním jménem Jiří Wachsman) se narodil 19. 6. 1905 v Sázavě Budech jako třetí dítě Jiřiny Pinkasové (dcery slavného malíře Soběslava Pinkase) a Viléma Vaksmana. Voskovcův otec byl kapelníkem v ČS legiích v Rusku a odtud také pocházejí nesrovnalosti s jejich příjmením, které si nechal změnit, aby ochránil rodinu před persekucí ze strany Rakousko-Uherska. Okolo roku 1912 se seznámil díky Jardovi Kopeckému (bratranec J. Wericha) s Janem Werichem. Tímto setkám začalo celoživotní přátelství dvojice V+W.

V roce 1927 má premiéru první společná divadelní hra dvojice W+V Vest pocket revue a začíná éra Osvobozeného divadla. Tam oba protagonisté získávají cenné zkušenosti, které chtějí později zúročit ve filmu. Za doby Osvobozeného divadla vznikají čtyři filmy. Pudr a benzín, Peníze nebo život, Hej rup a Svět patří nám. Za zmínku stojí také autorství k filmu o Golemovi francouzského režiséra J. Duviviera. Ten posléze hlavní protagonisty z filmu vyškrtl a film se realizoval bez nich. Další zajímavostí je, že film Svět patří nám se podařilo zachovat dílem náhody, kdy jeho poslední kopie byla nalezena na smetišti.

V roce 1938 emigruje J. Voskovec spolu s J. Werich a J. Ježkem do USA. Tam se přes těžké začátky spolu s J. Werichem prosadí na Broadwayi. V roce 1946 se vrací zpět do Československa. Ještě nějakou dobu spolupracuje s J. Werichem, ale v roce 1948 se jejich pracovní cesty rozcházejí a Voskovec se přes Francii v roce 1950 vrací do USA. Jeho záměrem je režírovat, ovšem realita je jiná.

Po prvotních peripetiích, kdy byl 11 měsíců internován na ostrůvku Ellis Island pro podezření z toho, že je komunista, se vrací do New Yorku. Tam se začíná živit jako divadelní a filmový herec. Jak on sám říká jako „potulný kejklíř“. V Čechách se poprvé objevuje ve filmu 12 rozhněvaných mužů. Voskovcova tvorba v USA je u nás vcelku neznámá. Účinkuje v divadle, ve filmu a v televizních seriálech. V USA se stává uznávaným hercem. Na sklonku života účinkuje v TV seriálu Nero Wolf, díky němuž se mu daří vydělat více peněz a stěhuje se z New Yorku do Kalifornie, kde se svou ženou Christine kupuje dům. Umírá 1. 7. 1981 na náhlou srdeční příhodu.


19.6.1905
Sázava, Rakousko-Uhersko
1.7.1981
Pearblossom, California, USA
Jiří Voskovec csfd

Psanec BarbarosaHappy DaysKdysi dávnoSkagNarození PáněNicky's WorldParadise LostČlověk na houpačceThe Iceman ComethParticular MenBostonský případThe Desperate OnesUnvanquished, TheLamp at MidnightMister BuddwingŠpión, který přišel z chladuHamletJezinky a bezinkyEmperor's Clothes, TheTelefon Butterfield 8BravadosWind Across the Everglades27. denDvanáct rozhněvaných mužůStrýček VáňaByl jsem obviněnTwelve Angry MenAffair in TrinidadAnything Can HappenThe Iron MistressSvět patří námHej-rup!Peníze nebo životPudr a benzinParamount RevueDcerušky paní PetersenovéPaní Katynka z Vaječného trhuVe spárech upíraPohádka májeNero WolfeSkagKořeny: Další pokoleníV ulicích San FranciscaGrandsupertingltanglRun for Your LifeNET PlayhouseUprchlíkThe UntouchablesThe DuPont Show of the MonthAppointment with AdventureStudio OneŽivotní styl první republikyJan Werich: Když už člověk jednou je…PopStoryNárodní divadlo: Mýtus a realita


Aktualizace osobnostního profilu Jiří Voskovec: 2.11. 2023 15:05