John Neville (1925 - 2011)


Charismatický a šaramantní anglo-kanadský herec, režisér, producent, držitel Řádu britského impéria a Řádu Kanady John Reginald Neville se narodil v londýnské části Willesdenu, do rodiny řidiče nákladního vozu. Po službě v britském královském námořnictvu během druhé světové války absolvoval Kralovskou akademii dramatického umění (Royal Academy of Dramatic Art). Své herecké kvality, spojené s elegantním až aristokratickým vystupováním a specifickým hlasem, prokázal na divadelních prknech především ve hrách Williama Shakespeara mimo jiné i v Old Vic Theatre v Londýně.

Režisér Terry Gilliam mu poskytl možnost proslavit se hlavní roli Karla Friedricha Hieronymia barona von Münchhausena v DOBRODRUŽSTVÍ BARONA PRÁŠILA (1988). John Neville se role ujal znamenitě a využil přitom svých dlouholetých divadelních zkušeností. Další úspěch mu přineslo učinkování v oblíbeném televizním seriálu AKTA X, jako tajemného muže v pozadí nazývaného "muž s pěstěnýma rukama". Tuto roli obsadil i některých televizních filmech spojených s tímto seriálem. Později se vrátil především na divadelní prkna a ve filmovém a televizním průmyslu se objevoval spíše v menších a drobných rolích. V roce 2006 získal Řad Kanady.

Přes svou vitalitu a energii musel pro věk a postupující Alzheimerovu chorobu hraní omezit. Zemřel 19. listopadu v kanadském Torontu. Obklopen rodinou, především manželkou Carolinou, s kterou prožil v manželství přes 60 let a měli spolu šest potomků.


2.5.1925
Londýn, England, Velká Británie
19.11.2011
Toronto, Ontario, Kanada
John Neville csfd

Paralelní lžiWhite KnucklesHollywood severuMoving MalcolmOvládání mysliPromlčeníEscape from the NewsroomMezi cizinciPavoukThe Stork DerbyTrudeauZločin a trestČas vlkaHarvard ManDluhopisy láskyVůdce - Agent MilostiOzvěna smrtiPsí vévodaSluneční jasAkta X - FilmSbohem, lásko!Temná legendaDinner at Fred'sJohnny 2.0Pátý elementTime to Say Goodbye?Učitelka snědla můj domácí úkolZa přední liniíBláznivá školaSabotážSwannKouzelná skříňkaNebezpečné myšlenkyMalé ženyMessage for PosterityTrable prcka BinkaVítejte ve WellvilleDieppeJourney to the Center of the EarthStarkDobrodružství Barona PrášilaRielGerardova dobrodružstvíGarethShaggy DogStand by Your ScreenGeorge's RoomThe OrderStudie strachuNepozemský cizinecBilly BuddBarretts of Wimpole Street, TheMr. TopazeOscar WildeLife of Henry V, TheRomeo and JulietMrs. DotFriends and HeroesOdysea 5


Aktualizace osobnostního profilu John Neville: 13.11. 2023 12:30