Alexej Petrenko (1938 - 2017)


Alexej Petrenko se narodil 26.3.1938. Ve svých 23 letech dokončil herecké studium a vrhnul se na divadelní scénu. Roku 1964 je přijat v Leningradském divadle Lensovět, kde hraje do roku 1978, kdy přestupuje do Moskevského akademického divadla MCHAT.

Jeho velikým úspěchem byl roku 1989 film BALTAZAROVA HOSTINA ANEB NOC SE STALINEM, ve které se Alexej zhostil na výtečnou role J. V. Stalina. Kritika ho vychválila do nebe a roku 2009 si tuto samou – tentokrát epizodní – roli zopakoval v Britském filmu: V SRDCI BOUŘE: CHURCHILL VE VÁLCE.

Alexej Petrenko je herec, který hodně využívá svůj robustní vzhled a výraznou tvář. Dokonale spojuje své vzhledové vlastnosti s povahou postavy, které se má zhostit. Přesto však ve světě zůstává tím málo využitým hercem, který se tak dokonale ujal role nechvalně proslulého diktátora.


26.3.1938
Selo Čemer, Ukrajina, Sovětský svaz
22.2.2017
Moskva, Rusko
Alexej Petrenko csfd

HoffmaniádaViktorJolki 2Unaveni sluncem 2: OdporPochoronitě meňa za plintusomV srdci bouře: Churchill ve válceIlluzija strachaBeguščaja po volnamDvanáctLilacsSemejnyj užinNě chlebom jedinymSmerť TairovaCasus BelliKollekcioněrV avgustě 44-goFortunaPoslušaj, ně iďot li dožd'Lazebník sibiřskýAgapeDoroga na sechImperija piratovStreljajuščije angelyA čoj-to ty vo frake?Candles in the DarkNalotAngel žatvyKaaperatyj 'Palitbjuro' abo budze dojgim razvitanneLuna ParkMuškeťory dvadcať let spusťaPrisutstvijeIgra na millionySfinxBaltazarova hostina aneb Noc se StalinemIskusstvo žiť v OděsseNaš broněpojezdRufSluhaUznik zamka IfBez solncaKlub ženščinSamo ti, sartzeGospodin gimnazistNetvorKljavěnnaja zapis DublikatKrutá romanceLev TolstojNeveroyatnoe pari, ili istinnoe proisshestvie, blagopoluchno zavershivsheesya sto let nazadLoučeníBratři GračoviAgónie - konec RasputinaEtot fantastičeskij mir. Vypusk 4Pojezd črezvyčajnogo naznačenijaBedaJulie VrevskáPortret s dožďomŽenitba20 dnů bez válkyJak car Petr ženil mouřenínaKak zayka letal na vozdushnyh sharikah


Aktualizace osobnostního profilu Alexej Petrenko: 30.10. 2023 08:15