Josif Vissarionovič Stalin (1878 - 1953)


Josef Vissarionovič Stalin vlastním jménem Džugasvili. Narodil se 21.12. 1878 se v Gruzii ve městě Gori. V mládí onemocněl neštovicemi, tehdy velmi vážnou chorobou a jeho matka slíbila Bohu, že se z něj stane kněz, pokud se uzdraví. Uzdravil se a vstoupil do církevní školy. Přestože to bylo zakázané přečetl knihy od Marxe a Darwina a stal se z něj zapřísáhlý ateista, což musel skrývat. Už tehdy byl v ilegální organizaci sociálních demokratů. Od roku 1900 byl hledán ruskou policií kvůli tomu, že vedl batumskou radikální organizaci, ale jeho brutalita vedla k rozštěpení skupiny. V roce 1902 byl zatčen a v roce 1903 byl deportován na Sibiř, ale o rok později uprchl a vrátil se do Tbilsi. Rok po útěku se setkal na sjezdu ve Finsku s Leninem. Roku 1906 byl znovu zatčen a znovu uprchl. 13. 6. 1907 proběhl přepad transportu peněz do banky ve Tbilsi. Při tom získal velký lup, který byl stejně k ničemu, protože byly známy sériová čísla a tudíž byly bankovky bezcené, navíc zemřelo okolo 50 lidí. Členové organizace požadovali Stalinovo vyloučení za jeho teroristické a brutální činy, ale Lenin to nepovolil. Roku 1908 byl zatčen, což se mu stalo v následujících letech ještě několikrát. Vrátil se až v roce 1917 v době pádu monarchie. Lenin se v květnu tohoto roku musel ukrýt a Stalin převzal vedení Ústředního Výboru.

Roku 1922 byl jmenován generálním tajemníkem strany díky podpoře Lenina. Této funkce využíval k posílení jeho moci jakýmikoli způsoby (odposlouchávání, křivá obvinění, vraždy,...) Tento rok se nepohodl s Leninem, ale při hádce později ustoupil. Přesto Lenin se chtěl spojit s Trockým a zničit Stalina, ale Leninův zdravotní stav se zhoršoval. Stačil jenom napsat závěť. Té se Stalin zmocnil a využil jí ke svému prospěchu. V následujících letech se zbavoval všech svých odpůrců.

V roce 1934 začínají čistky, při kterých bylo poraveno mnoho členů strany a velitelů Rudé armády. Při těchto procesech zemřelo 98 ze 139 členů ÚV. NKVD (tajná policie) začala popravovat a deportovat miliony nepohodlných lidí. odhadem zemřelo okolo 25ti miliony lidí. Začíná spolupracovat s výmarským Německem a poté navazuje styky s Hitlerem, se kterým se nepohodl a tak začal spolupracovat se Západem. 23. srpna 1939 byla podepsán Pakt o neútočení. Rozděluje si s Německem Polsko, obsazuje Rumunsko a část Finska. Vtrhnutí Wehrmachtu do Sovětského svazu Stalina překvapilo a Rudou armádu také. Armáda vysílená čistkami není schopna vést obranu a tak se Stalin ujímá vedení. Nechává přemístit průmysl za Ural. Získává stále větší podporu obyvatelstva a dosahuje své největší slávy.

Po skončení války začínají nové čistky a celé národy jsou odsunuty. Ovládl celou východní Evropu a vzniká "Železná opona". Stalin zemřel 5. března 1953 v Moskvě.


18.12.1878
Gorkij, Ruské impérium
5.3.1953
Moskva, Rusko, Sovětský svaz
Josif Vissarionovič Stalin csfd

Pohádka8 hlav šílenstvíKrycí jméno U.N.C.L.E.The Flying ScissorsThe Empty MirrorVelký vojevůdce maršál ŽukovGol v Spasskie vorotaDe camisa vieja a chaqueta nuevaZio Adolfo, in arte FührerBlázni ve válceThe Extraordinary SeamanVítězovéMission to MoscowUmbrella AcademyRussiaPortraits of PowerJoseph Stalin: The Iron FistRussia LiesApokalypsa: Hitler míří na východApokalypsa: Hitlerův výpad na západHitler proti StalinoviJak se stát tyranemNuremberg : Des images pour l'histoireWho Will Command Overlord?2. světová válka: Závod o vítězstvíKrvavé peníze: Nacistická ekonomikaNejmocnější lidé 20. stoletíPopravčí z KatyněApokalypsa: Válka světůLa Face Cachée de l'Art AméricainLaboratorio GreciaNejdůležitější okamžiky 2. světové války v barvěStalinův státní pohřebVzestup a pád: bod zvratu 2. světové válkyAufstieg und Fall des KommunismusEuropa: The Last BattleNikita Chruščov: Rudý carOd světové války k té studenéOdhalená historieRozhodující okamžikRuská revoluceTouha po svoboděYves Montand, l'ombre au tableauZapomenutí vůdci30 for 30Apokalypsa Stalin


Aktualizace osobnostního profilu Josif Vissarionovič Stalin: 1.11. 2023 04:18