BD Wong 63 let


Celým jménem Bradley Darryl Wong je americký herec čínského původu. Narodil se 24. října v San Franciscu, kde také vyrůstal. V mládí se velmi intenzivě zajímal o hudbu. Nakonec se však po domluvě s rodinou rozhodl pro studium herectví. Svou inspiraci našel v biblických příbězích a muzikálech. Úspěšně absolvoval Lincolnskou střední školu a posléze také státní univerzitu v San Franciscu.

Počátek jeho aktivní filmové kariéru se datuje do roku 1983. Do povědomí diváků se však dostal až o deset let později, když ztvárnil roli genetického vědce ve Spielbergově trháku JURSKÝ PARK. Následovala řada filmových a seriálových rolí. K nejznámějším patří z roku 1996 BOEING 747 V OHROŽENÍ a z následujícího roku SEDM LET V TIBETU.

Kromě řady filmů jsme ho mohli vidět i v několika televizních seriálech. Zahrál si člena týmu FBI v LAW AND ORDER a vězeňského kněze v seriálu OZ. Jako host účinkoval také v THE X FILES nebo SESAME STREET.

Jeho již zmíněná divadelní premiéra ve hře M. Butterfly mu vynesla hned pět ocenění - Tony Award, Drama Desk Award, Outer Critics Circle Award, Clarence Derwent Award a Theatre World Award. Dodnes je jediným hercem, kterému se podařilo vyhrát všechny tyto ceny za jedinou roli. V roce 2003 byl oceněn cenou GLAAD Media za nejlepší ztvárnění nebo propagaci homosexuální role.


24.10.1960
San Francisco, California, USA
BD Wong csfd

Opičí králBlue's Big City AdventureJurský svět: NadvládaThe CourtroomJurský svět: Zánik říšeV pastiVesmír mezi námiFocusJurský světStejná srdceBílá žábaMarco PoloEast BroadwayHranice životaLegenda o Mulan 2Miss USAThe Salton SeaLegenda o MulanNáhradník 2: Smrt ve školeReflections on Ice: Michelle Kwan Skates to the Music of Disney's 'Mulan'Slappy a SmraďošiSedm let v TibetuBoeing 747 v ohroženíŠvábiHlava rodiny 2 - Tatínek nebo dědeček?Láska navzdory osuduMagical Make-OverNezvaný hostŠvédA kapela hrála dálJurský parkLounge People, TheHlava rodinyTajemná schůzkaMaxine Hong Kingston: Talking StoryNováčekSpi sladce, drahá ženoRodinný podnikDopravní akademieZáměnaKarate Kid 2Awkwafina Is Nora from QueensGremlins: Secrets of the MogwaiFlashGotham


Aktualizace osobnostního profilu BD Wong: 1.11. 2023 02:31