Tina Aumont (1946 - 2006)


Tina Aumont se herečkou stát nechtěla, jejím snem byla kariéra právničky, díky rodinnému prostředí ale nakonec před filmové kamery zamířila téměř automaticky. Narodila se v Hollywoodu jako Marie Christine Aumont, jejím otcem byl významný francouzský herec Jean-Pierre Aumont (1911-2001), matkou byla filmová hvězda dominikánského původu Maria Montez (1912-1951). Krátce po jejím narození se rodina vrátila do Francie, kde po předčasné smrti matky prožívala neradostné dětství - otec, velmi vytížený natáčením v Evropě i v zahraničí na ni neměl mnoho času. Nějaký čas strávila ve Švýcarsku, v sedmnácti letech ale odešla do Paříže, kde se setkala s hercem a režisérem Christianem Marquandem (1927-2000), za nějž se v roce 1963 provdala.

První významnějším filmem natočeným v Itálii byl Bertolucciho PARTNER (1968), pak ji zaměstnávali tvůrci průměrných westernů a kriminálek, občas se ale znovu dostala k práci s významnými režiséry. S Maurem Bologninim natočila film METELLO (1971), menší role dostala také od Roberta Rosselliniho (MESIÁŠ - Il messia, 1975) nebo Federica Felliniho (CASANOVA FEDERICA FELLINIHO - Il Casanova di Federico Fellini, 1976). Jestliže se v 70. letech stala v Itálii sexuálním symbolem, jmenujme také alespoň jeden z eroticky laděných filmů, i u nás dobře známý SALON KITTY (1976).

V roce 1976 byla Tina Aumont obviněna z držení drog, v té době ale pobývala v Malajsii a do Itálie se proto nevrátila. Byla odsouzena v nepřítomnosti a až po čase se vrátila do Francie, její herecká kariéra ale byla u konce, během 80. a 90. let odehrála již jen pár menších rolí, navíc v podružných kinematografických počinech. V televizi a filmu se naposledy objevila v roce 2000, od té doby žila v soukromí. Problémy s plícemi ji přiměly k odchodu do horského prostředí Pyrenejí, pobývala také v sanatoriích.

Tina Aumont zemřel následkem plicní embolie 28. října 2006 ve věku šedesáti let.


14.2.1946
Hollywood, California, USA
28.10.2006
Port-Vendres, Francie
Tina Aumont csfd

La Mécanique des femmesGiuliaTinto Brass Presents Erotic Short Stories: Part 1 - JuliaLes Deux orphelines vampiresDinosaur from the DeepSale comme un angeZEN - Zona Espansione NordBratři v brkuRebeloteBande du Rex, LaHolocaust parte seconda: i ricordi, i deliri, la vendettaLa Deuxième FemmeEmmenez-moi au RitzUn cuore sempliceA Matter of TimeCasanova Federica FellinihoCtihodné mrtvolyGiovanninoLa principessa nudaSalon KittyDivina creaturaIl messiaLifespanAféra profesora MurrihoIl trafficoneLes hautes solitudesStoria de fratelli e de cortelliBlu gang vissero per sempre felici e ammazzatiTorzoZlomyslnostArcanaBianco, rosso e...Racconti proibiti... di niente vestitiSeržant KlemsCorbari: Hrdina partyzánůL'urloMetelloNecropolisCome ti chiami, amore mio?Infanzia, vocazione e prime esperienze di Giacomo Casanova, venezianoL'alibiLe lit de la viergeSatyriconPartner.Muž, pýcha a pomstaScusi, lei è favorevole o contrario?Troppo per vivere... poco per morireVisa de censure n°XLa CuréeModesty BlaiseZa řekou je TexasVictoria, nebo bolest ženI problemi di Don IsidroIl PassatoreVyšetřovaní komisaře MaigretaAlain Pacadis, un héros inJean-Pierre Aumont, charme et fou-riresPhilippe Garrel: Portrét umělceNico IconCinématon


Aktualizace osobnostního profilu Tina Aumont: 11.11. 2023 13:59