Eva Bartok (1927 - 1998)


Eva Bartok se narodila 18. června 1927 v Budapešti. Její celé rodné jméno je Éva Ivanova Márta Szőke. 163 cm vysoká Eva je světu známá jako herečka a také jako zanícená protagonistka mezinárodního duchovního hnutí Subud. Základem Subud je duchovní cvičení a toto hnutí začalo v Indonésii v roce 1920, když ho založil Muhammad Subuh Sumohadiwidjojo. Herecká kariéra Evy je datována v období let 1947 až 1966. Za dvacet let ztvárnila něco přes čtyřicet rolí, ale její život samotný, má zajímavější scénář než mnoho filmů ve kterých hrála.

Poté, co přežila nacismus a druhou světovou válku našla své poslání v herectví. Eva debutovala v divadle Belvàrosi Szinhàz v Budapešti. Kritika se shodla, že „nováček" Eva je prostě senzační a její pověst rostla s každou rolí. Hlavně mají úspěch hry známého maďarského autora Árona Tamásiho. Ten se roku 1947 spojil s Frigyesem Bánem a napsal svůj jediný film, kde má svou první roli (Boróka) Eva. Drama MEZEI PRÓFÉTA (1947) však komunistická cenzura ještě před premiérou zakázala a Eva se vydává za svým hereckým snem do Anglie. Uniknout z Maďarska jí pomohl producent Alexander Paal (18.5.1910-8.11.1972). Vzali se roku 1948 a odjíždějí do Anglie. Druhé manželství Evy končí o dva roky později. Mnoho vztahů Evy bylo s mnohem staršími muži (včetně Paala), jakoby hledala náhradu za svého chybějícího otce.

V Anglii měla Eva premiéru ve filmu svého manžela roku 1948. Jednalo se o roli Kathaline Telek ve filmu A TALE OF FIVE CITIES (jako Maria Severini zde hrála i Gina Lollobrigida). Film měl svou premiéru z důvodu finančních problémů až v roce 1951. Zde si také Eva mění své jméno na Eva Bartok. Roku 1950 po rozvodu s Paalem se seznamuje s maďarským emigrantem Alexanderem Kordou. Ten je prezidentem MGM a Evě nabízí místo, malý plat a učitele angličtiny. Na Kordu Eva vzpomínala jako na jednoho z nejlaskavější mužů,  jaké kdy potkala. Eva nemůže  celé měsíce sehnat skutečnou práci a stává se docela zoufalou. Do tohoto komunisté  „zpřísňují" svůj režim vůči občanům, kteří mají příbuzné v zahraničí. Považují je za dezertéry a zrádce. Eva věděla, že musí dostat svou matku pryč z Maďarska a opět pomůže Alexander Korda. Nakonec se po několika týdnech podaří Evě svou matku propašovat z Maďarska do Rakouska a následně do Francie, kde jsou uprchlíci chráněni zákonem. Matka zůstává u bratrance, který žije v Grenoblu, zatímco Eva se vrací zpět do Londýna.

William "Bill" Wordsworth se stává roku 1951 jejím třetím manželem. Eva začala navrhovat a vyrábět své vlastní šaty a klobouky z kousků levných materiálů. Brzy média vzala na vědomí tuto krásnou brunetku v podivném oblečení. Eva se stala místní celebritou. Po třech letech se znovu rozvádí a končí tak své třetí manželství. V tuto dobu má film  A TALE OF FIVE CITIES svou premiéru a zaujal herce Burta Lancastera, který hledal první dámu pro svůj nový film THE CRIMSON PIRATE (PIRÁT VALLO) 1952. Po natáčení tohoto snímku byla Eva již vnímána jako skutečná filmová hvězda. Některé následující filmy však nebyly té úrovně, jaké by se od nové hvězdy očekávaly. Eva se stává více slavnou díky fotoaparátu, nežli díky filmové kameře. Ve filmech hraje hrdinky druhé světové války a studené války, v takových filmech jako DER ARZT VON STALINGRAD (LÉKAŘ OD STALINGRADU) 1958, OPERATION AMSTERDAM (1959) či BEYOND THE CURTAIN (1960).


18.6.1927
Budapest, Budapest főváros, Budapest főváros, Maďarské království
1.8.1998
Londýn, England, Velká Británie
Eva Bartok csfd

Sabina V'HagvarimŠest žen pro vrahaAvventura al motelFerien wie noch nieEheinstitut AuroraDiesmal muß es Kaviar seinEs muß nicht immer Kaviar seinUnter Ausschluß der ÖffentlichkeitBeyond the CurtainEin Student ging vorbeiTi aspetterò all'infernoDouze heures d'horlogeOperation AmsterdamSOS PacificLékař od StalingraduMadeleine Tel. 13 62 11Ohne dich wird es NachtTen Thousand BedroomsDurch die Wälder, durch die AuenThe Gamma PeopleBreak in the CircleDunjaVom Himmel gefallenFront Page StoryMeines Vaters Pferde, 1. Teil: Lena und NicolineOrient ExpressRummelplatz der LiebeViktoria und ihr HusarDer Letzte WalzerPark Plaza 605SpacewaysPirát ValloVenetian BirdA Tale of Five CitiesMadeleineMezei prófétaMidnight Men, The


Aktualizace osobnostního profilu Eva Bartok: 8.11. 2023 22:23