Joanne Dru (1922 - 1996)


Narodila se v Loganu (West Virginia) jako Joanne Letitia LaCock, dcera lékárníka. V osmnácti odešla do New Yorku, kde našla práci jako modelka a v té době si ji vybral Al Jolson do své show na Broadwayi s názvem „Hold Onto Your Hats“. Zde Dru potkala svého prvního muže, populárního zpěváka Dicka Haymese (vzali se roku 1941) a spolu s ním se odstěhovala do Hollywoodu, kde hrála v divadle a kde ji také objevil hledač talentů. Na plátně se poprvé představila v třiadvaceti ve filmové adaptaci úspěšné divadelní hry ABIE´S IRISH ROSE (1946).

V roce 1949 se rozvedla s Haymesem a vzala si herce Johna Irelanda, kterého poznala během natáčení „Řeky“. Ovace sklidila za své představení v oskarovém dramatu VŠICHNI KRÁLOVI MUŽI (1949), spolu s Danem Daileyem zářila ve sportovním dramatu PÝCHA ST. LOUIS (1952, THE PRIDE OF ST. LOUIS) o baseballovém nadhazovači Jerome "Dizzy" Deanovi. Hrála i v kriminálce HELL ON FRISCO BAY (1955). Po boku Deana Martina se objevila v komedii 3 RING CIRCUS (1954).

Koncem 50. let její filmová kariéra začala vadnout, v roce 1957 se také rozvedla s Irelandem, pokračovala však v pilné práci pro televizi, objevila se v show „Playhouse 90“ (1956), ztvárnila hlavní ženskou úlohu (majitelku turistického ranče na východě USA), Babs Wootenovou, v sitkomu „Guestward, Ho!“ (1960-1961), kde jejího manžela Billa Wootena hrál Mark Miller a indiána Hawkeye „Sokolí oko“ J. Carrol Naish. Poté se ukazovala už jen sporadicky, asi v osm jiných televizních produkcích a z filmů to bylo drama SYLVIA (1965) a průměrné italsko-americké sci-fi SUPERPOLDA (1980) s Terencem Hillem a Ernestem Borgninem.

Dru měla pět dětí, s Haymesem tři, s Irelandem dva syny, Johna a Petera a poté se ještě jednou nebo dvakrát vdala. Byla starší sestrou komika Petera Marshalla, švagrovou herce, producenta a režiséra Tommyho Noonana, tetou kansaského profesionálního baseballisty Pete LaCocka a její matka byla v letech 1975-1976 prezidentkou klubu „Motion Picture Mothers“ (charitativní činnost v rámci filmového průmyslu). Dru zemřela v Los Angeles ve věku 74 let na lymfedém. Ačkoli byla považována za schopnou a populární filmovou herečku, bylo to právě její účinkování v televizi, za které si vysloužila hvězdu na hollywoodském „Chodníku slávy“.


31.1.1922
Logan, West Virginia, USA
10.9.1996
Beverly Hills, Los Angeles, California, USA
Joanne Dru csfd

SuperpoldaSylviaSeptember StormThe Wild and the InnocentThe Light in the ForestDrangoHell on Frisco BaySincerely YoursThe Warriors3 Ring CircusCesta na jihozápadDay of TriumphDuffy of San QuentinThe Siege at Red RiverForbiddenHannah Lee: An American PrimitiveThunder BayMy Pal GusReturn of the TexanThe Pride of St.LouisMr. Belvedere Rings the BellVengeance Valley711 Ocean DriveVůdce karavanyMěla žlutou stužkuVšichni královi mužiČervená řekaAbie's Irish RoseMarcus Welby, M.D.Guestward Ho!3-D RaritiesJohn Wayne: Behind the ScenesScreen Snapshots 8859: Mr. Rhythm's HolidayScreen Snapshots: Meet Mr. Rhythm, Frankie LaineThe 69th Annual Academy Awards


Aktualizace osobnostního profilu Joanne Dru: 8.4. 2024 17:57