Edie Sedgwick (1943 - 1971)


Herečka, modelka, můza... Edie Sedgwick byla velmi různorodá osoba. Její skutečné jméno znělo Edith Minturn Sedgwick. Její rodina byla velmi zámožná a mohlo by se zdát, že se narodila pod šťastnou hvězdou, ale jak už to tak bývá zdání klame. Mnoho jejich předků mělo významný podíl u historických momentů USA, ale u nich doma byste dobré vztahy hledali jen těžko.

Poději se sblížila s Bobem Dylanem a začala se tak dostávat z Warholova vlivu, ale začala také užívat barbituráty a různé druhy tvrdých drog, které s oblibou konzumovala spolu s alkoholem. Jejím posledním film je drama "CIAO! MANHATTAN". a v průběhu jeho natáčení absolvovala několik léčení na psychiatrii. Natáčení začalo v dubnu 1967 a film byl dokončen r. 1970. Edie zde vypověděla svůj příběh a také nahrála několik audio nahrávek, na které zaznamenala svoje další pohnuté osudy.

Při jedné z mnoha hospitalizací potkala Michaela Bretta Posta. Také byl na léčení a Edie si ho posléze vzala. Na jedné party ji rozrušil neznámý muž, který jí přede všemi urážel. Zavolala tedy svého manžela a ten ji odvezl domů. Dal jí prášky, které měla předepsané a druhý den ráno jí našel již mrtvou. Koroner její smrt označil za nehodu způsobenou pravděpodobnou akutní intoxikací barbituráty.

Edie Sedgwick zemřela čtyři měsíce po své svatbě - 15.listopadu 1971 ve věku 28 let. Poslední léta svého života prožila opuštěná a bez peněz, přesto pro mnohé zůstala múzou a např. Bob Dylan o ní napsal několik písní (Just like a woman, Leopard-Skin Pill-Box hat...). Skupinu Velvet underground inspirovala k písni Femme Fatale. V roce 2006 byl podle ní zfilmován snímek FACTORY GIRL v hlavní roli se Siennou Miller a pro zajímavost herečka Kyra Sedgwick je její vzdálenou sestřenicí.


20.4.1943
Santa Barbara, California, USA
16.11.1971
Santa Barbara, California, USA
Edie Sedgwick csfd

Ciao ManhattanFour StarsThe Andy Warhol StoryChelsea GirlsFaceLupeAfternoonBeauty #2HorseKitchenPoor Little Rich GirlSpaceVinylTaylor & Ultra: On the 60s, The Factory, and Being a Warhol SuperstarA Day in the Life of Andy WarholDanny SaysAndy Warhol - Silver FactoryAndy Warhol: A Documentary FilmEnd of the CenturyNico IconCurious: The Velvet Underground in EuropeSuperstar: The Life and Times of Andy WarholWarhol's Cinema 1963-1968: Mirror for the SixtiesAndy WarholScenes from the Life of Andy Warhol: Friendships and IntersectionsAn American FamilyDiaries Notes & SketchesThe QueenSuperartistThe Velvet Underground in BostonThe Velvet Underground and Nico: Super 8 FilmsThe Velvet Underground: Psychiatrist's Convention, NYC, 1966Edie: Girl on FireColor Me ShamelessOuter and Inner SpacePoem PostersScreen Test #3Screen Test #4DirtRestaurantScreen Test #1Screen Test #2Gerard Malanga's Film NotebooksABC's NightlifeThe Merv Griffin Show


Aktualizace osobnostního profilu Edie Sedgwick: 24.12. 2023 07:37