Lupita Tovar (1910 - 2016)


Jedna z nejstarších žijících hereček Hollywoodu aktivní v letech 1929 až 1945. Většina jejích filmu byla natočena jako španělská verze souběžně natáčené americké verze, či přímo pro mexický filmový trh. Nejvíce se proslavila ve španělské verzi Draculy (1931). Zajímavostí je i její vztah k Československu.

Po příchodu zvukového filmu a krachu na burze s ní Fox neobnovil smlouvu a před návratem domů ji zachránila práce u studia Universal, kde namlouvala filmy do španělštiny. Tady poznala svého budoucího manžela Paula Kohnera. Paul Kohner se narodil roku 1902 v Teplitz-Schoenau v Rakousku-Uhersku, dnes Teplice v Čechách a vypracoval se na ředitele evropské divize Universal Pictures. V r.1932 se v Paříži zasnoubili a 31. října 1932 vzali v židovské synagoze v Teplicích v Čechách. Nějakou dobu žili v Praze u producenta Josefa Auerbacha. Ten Lupitě nabídl hlavní roli ve slavné Extázi (1932), ale manžel rezolutně odmítl aby jeho novomaželka běhala nahá po lese.

Roku 1931 natočila Draculu, svůj nejznámější film. Tato španělská verze vznikala souběžně s anglicky mluvenou ve stejných kulisách a kostýmech, pouze s odlišným komparzem. Film se pokládal za ztracený, ale kopie byla roku 1970 objevena a zrestaurována.

V roce 1932 hrála v prvním mexickém zvukovém filmu Santa podle románu Federica Gamboeho. Ve stejném roce dostala nabídku od Douglase Fairbankse Sr. natočit pro jeho United Artist film Mr. Robinson Crusoe (1932). Když však zjistila, že bude jedinou ženou ve filmu, který se má točit na Tahiti zděšeně odmítla. Fairbanksova manželka Mary Pickford jí pak napsala omluvný dopis a staly se z nich přítelkyně.


27.7.1910
Oaxaca, Oaxaca, Mexiko
12.11.2016
Los Angeles, California, USA
Lupita Tovar csfd

The Crime Doctor's CourageMiguel StrogoffResurrecciónTwo Gun SheriffZelené pekloČlověk ze ZápaduSouth of the BorderThe Fighting GringoTropic FuryBlockadeMaríaRosario de Amozoc, ElEl capitán TormentaMarihuanaThe InvaderAlas sobre El ChacoVidas rotasSantaBorder LawCarne de cabaretDraculaEast of BorneoTenorio del harem, ElYankee DonLa voluntad del muertoBojovní kohoutiThe Veiled WomanV království jazzuČerná gardaInvitation Playhouse: Mind Over MurderCinema's Exiles: From Hitler to HollywoodCinemassacre's Monster MadnessHedy Lamarr: Secrets of a Hollywood StarBronze Screen: 100 Years of the Latino Image in American Cinema, TheI Used to Be in PicturesCesta k DraculoviHistorie hororuThe Universal StoryMemoria del cine mexicanoY Santa hablo!Gun to GunRose HobartEstamos en París


Aktualizace osobnostního profilu Lupita Tovar: 25.2. 2024 08:46