Terence Hill 85 let


“Když se k sobě s Budem přiblížíme, jakoby něco cvaklo a začne zábava.“

Původním jménem Mario Girotti, jež si později změnil na Terence (podle římského učence Terencia) a příjmení Hill (podle příjmení manželky) na nátlak produkce, se poprvé objevil ve filmu ve dvanácti letech. Režisér Dino Risi tehdy potřeboval pět kluků pro svůj film PRÁZDNINY S GANGSTEREM (1951) a Terence tam hrál jejich velitele. Chlapci pomáhali nebezpečnému zločinci na útěku z vězení. V dalších letech hrál v podobných rolích a pomalu se stával známou dětskou italskou hvězdou. Romantická komedie LAZZARELLA (1957) se stala nejúspěšnějším snímkem roku. Byl to klasický slaďák o lásce matematiku doučujícího mladíka Luciana a jeho žačky, jíž rodiče nepřejí. Objevil se jako titulní postava v adaptaci románu Oscara Wildea OBRAZ DORIANA GRAYE (1958). R. 1963 ho režisér Luchino Visconti obsadil do svého nového historického velkofilmu GEPARD, kde hrál po boku Alaina Delona, Claudii Cardinale a Burta Lancastera. Film byl velice úspěšný a z Terence se stal známý herec. I proto se rozhodl opustit studium klasické literatury na univerzitě v Říme. V letech 1964-5 hrál ve čtyřech německých filmech natočených podle románů oblíbeného spisovatele westernů, Karla Maye (VINETOU RUDÝ GENTLEMAN, MEZI SUPY, PETROLEJOVÝ PRINC, OLD SUREHAND). To mu zajistilo i popularitu Němců a další roli v adaptaci Wágnerovy opery PRSTEN NIBELUNGŮ (1966-7), kde ztvárnil prince Giselhera, bratra krále Gunnara.

Na konci šedesátých let se vrátil do Itálie, kde hrál poprvé s Budem Spencerem a zároveň poprvé pod svým novým jménem v prvním z filmů, které je oba světově proslavily. Jmenoval se BŮH ODPOUŠTÍ, JÁ NE... a hrál zde pistolníka, který okrade vlakové lupiče, kteří se pak vydají po jeho stopě. Film měl takový úspěch, že se dočkal dalších dvou pokračování nazvaných TRUMFOVÉ ESO (1968) a BOOT HILL (1969). Na začátku sedmdesátých let režisér Enzo Barboni vytvořil nový typ spaghetti westernů – místo tvrdé a drsné sveřeposti přišla na scénu komediálnost. Volně navazující PRAVÁ A LEVÁ RUKA ĎÁBLA (1971) a MALÝ UNAVENÝ JOE (1973) vyprávějící o dvou bratrech na ne zrovna správné straně zákona, kteří však rozeznají dobro a jsou schopní ho za pomoci tvrdých pěstí a rychlých koltů zajistit, měly mezinárodní úspěch, který Spencerovi a Hillovi zajistil možnost hrát v mnoha filmech společně. Stala se z nich podobná dvojice jako Laurel a Hardy nebo Tom a Jerry, které si skoro neumíme představit odděleně.

Vzniklo tak mnoho akčních komedií, za všechny třeba DVA MACHŘI MEZI NEBEM A PEKLEM (1972) o dvou podnikavcích, kteří se připletou do hledání diamantů a zájmů jednoho gangstera. JESTLI SE ROZZLOBÍME, BUDEME ZLÍ (1973) o dvou automobilových závodnících snažících se z bosse podsvětí získat náhradu za rozmlácený závodní automobil. DVA MISIONÁŘI (1974) o neobvyklém hlásání slova božího v Jižní Americe a krutém místodržícím. DVA POLDOVÉ (1976) o dvou výtečnících, kteří se při nezdařeném přepadení policejní stanice stanou sami policisty.


29.3.1939
Venezia, Veneto, Itálie
Terence Hill csfd

Pouštní květNejlepší vyhráváSmutný jezdecStřelecMuž, který snil s orlyVirtuální zbraňBlb a blbecLucky LukeŠťastný Luke 2: Nový filmDobrodruhSuperpolicajti z MiamiDvojníciDon CamilloJdi na toKdo najde přítele, najde pokladSuperpoldaHroši v AfriceOrgSudá a licháDva výtečníciPan BiliónPochoduj nebo zemřiChytrák a dva společníciUn sorriso, uno schiaffo, un bacio in boccaDva misionářiJestli se rozzlobíme, budeme zlíMé jméno je NikdoDva machři mezi nebem a peklemMalý unavený JoePodivné dědictvíPravda a ležMcCabe a paní MillerováPomsta Černého korzáraMstitel TrinityPravá a levá ruka ďáblaBarbagiaBlázni ve válceBoot HillAť žije Django!Trumfové esoBůh odpouští, já ne!Die Nibelungen, Teil 2 - Kriemhilds RacheIo non protesto, io amoMalá RitaDie Nibelungen, Teil 1 - SiegfriedDuell vor SonnenuntergangOld SurehandPetrolejový princRuf der WälderVýstřely v tříčtvrtečním taktuMezi supyVinnetou - Rudý gentlemanGepardNejkratší denIl dominatore dei 7 mariLes mille et une nuitsPecado de amorCartagine in fiammeGiuseppe venduto dai fratelliJuke box urli d'amore


Aktualizace osobnostního profilu Terence Hill: 30.10. 2023 16:44